STIGLO 50 tisuća doza

Kreće cijepljenje djece od 5 do 11 godina: Po čemu se razlikuje od cjepiva za odrasle

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Unatoč kiši Bjelovarčani pohrlili na cijepljenje
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Cijepljenje djece od 12 do 16 godina protiv koronavirusa u dvorani Zamet
13.12.2021.
u 08:51
Ranije je odobreno i Pfizerovo i Modernino cjepivo za djecu od 12 do 18 godina, a dosad je prvu dozu primilo ukupno 6279 djece u dobi od 12 do 14 godina te 55.486 u dobi od 15 do 19 godina
Pogledaj originalni članak

Ovoga ponedjeljka stiglo je prvih 50 tisuća doza cjepiva Pfizer za djecu u dobi od 5 do 11 godina. Radi se o cjepivu koje nije obavezno, stoga je upitno kakav će biti interes roditelja.

– Ide distribucija diljem Hrvatske, tako da cijepljenje počinje tijekom ovog tjedna. Vjerojatno u većini županija negdje oko srijede ili četvrtka – kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin za Dnevnik.hr.

Mjesta cijepljenja

Djeca će se moći cijepiti na cijepnim punktovima te kod obiteljskih liječnika i pedijatara. Radi se o mnogo manjoj dozi od one za odrasle, a primaju se dvije doze. 

– Doza je tri puta manja nego za odrasle. Trideset mikrograma doza je za odrasle, a deset mikrograma za djecu – objasnila je Pavić Šimetin. 

Ranije je odobreno i Pfizerovo i Modernino cjepivo za djecu od 12 do 18 godina, a dosad je prvu dozu primilo ukupno 6279 djece u dobi od 12 do 14 godina te 55.486 u dobi od 15 do 19 godina. 

Nuspojave 

Od nuspojava u ovoj dobnoj skupini zabilježeni su crvenilo, oticanje na mjestu primjene cjepiva, glavobolja, bolovi u mišićima te vrućica. Slučajevi miokarditisa znatno su rjeđi nego kod starije cijepne skupine. 

Za razliku od toga, kod pozitivne djece postoji opasnost od multisistemskog inflamatornog sindroma, a takvih je slučajeva kod nas bilo stotinjak. 

– Od nje najčešće obole prethodno zdrava djeca. Prema tome, cijepljenje štiti i od te komplikacije. Ja znam da će netko reći da to nije istina jer se opisao postvakcinalni multisistemski inflamatorni sindrom. Da, ali ne kod djece nego kod odraslih ljudi. Prema tome, ima smisla cijepiti sve. Ali ne zaboravimo cijepiti kronično bolesne – upozorio je epidemiolog Goran Tešović. 

>> VIDEO Nova studija pokazala: Tri doze Pfizera štite od omikrona

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 18

DU
Deleted user
09:12 13.12.2021.

Po čemu se cjepivo za djecu razlikuje od cjepiva za odrasle? Po tome što se tek uvodi, pa ćemo za prve smrti, koje bi se mogle dogoditi već sutra, "utvrditi" da su od cjepiva tek za cca 9 mjeseci, negdje u jesen 2022.

ZM
zmaček
09:22 13.12.2021.

Znači naručili nove doze,iako već postoje,jer dozu naravno određuje šprica. Osim ako nije isto. Znači bilo je dostupno on samog početka,ali eto sad se počinje. A "struka" opet sebi uskače u usta. Što su jučer tvrdili danas ne vrijedi. U drugoj rečenici poreknu prvu. Često kažu da i jeste i nije. I to baš danas kad su izašli novi zastrašujući podaci o nuspojavama i smrtnim slučajevima kod pfizera. Inače zemlje koje su zabranile neke vakcine za mlađe od 30, nisu napravile iznimku 5-11. Naši očito rade. Na temelju kojih podataka ili na temelju čijeg naloga?

RI
Ringo
09:56 13.12.2021.

Jadna djeca s roditeljima koji ih odvedu na to "cijepljenje".