MUP SAVJETUJE

Počela je sezona grijanja, evo na što sve morate paziti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Hep Toplinarstvo zapo?elo s uklju?ivanjem grijanja
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Najavljeno smanjenje PDV-a na brojne proizvode i usluge, hranu, plin, higijenske uloške...
03.11.2024.
u 11:11
Navedene upute i savjeti mogu sačuvati živote, stoga ih se treba pridržavati, a u slučaju opasnosti nazovite broj 112.
Pogledaj originalni članak

Dolaskom hladnijih dana počela je sezona grijanja, što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom. Neispravni i neodržavani dimnjaci i plinska trošila mogu imati teške posljedice za korisnike koji često nisu ni svjesni da se nalaze u životnoj opasnosti, upozorava Ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako bi se izbjegla nesreća, obavezno je servisirati plinska trošila i trošila na tekuća goriva, to jest plamenike ili protočne bojlere kod ovlaštenog stručnog servisera. Potreban je pregled dimnjaka barem jednom godišnje, na ruku stručne i ovlaštene osobe. Važno je napomenuti da je prilikom svake promjene uređaja za loženje ili goriva nužan izvanredni pregled. 

Kako bi sezona grijanja prošla bez poteškoća i kako bi Vaš dom bio siguran, evo kratkih savjeta i preporuka MUP-a: 

  • redovito prozračujte prostorije u kojima koristite plinska trošila ili peći za grijanje (kuhinje, kupaonice, kotlovnice, garaže i slično)
  • redovito servisirajte kućanske aparate koji rade na plin, a instalaciju bojlera, peći, štednjaka i ostalih trošila prepustite isključivo ovlaštenim stručnjacima
  • provjerite sustav centralnog grijanja
  • obavezno jednom godišnje angažirajte ovlaštenog dimnjačara za pregled dimnjaka
  • prije dužeg izbivanja iz doma zatvorite plin na glavnom priključnom ventilu
  • ne palite krute energente u kućištima za gorivo
  • prilikom korištenja peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju oko peći ili kamina (da nema zapaljivih tvari)
  • nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta jer prikupljeni pepeo može sadržavati (oku nevidljivi) žar te izazvati požar čak i nakon 24 sata
  • tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade
  • plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali
  • ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin
  • ako osjetite miris plina ODMAH napravite  propuh,  evakuirajte  ljude,  ništa  ne  palite  niti  uključujte, zovite vatrogasce, po mogućnosti stavite objekt u beznaponsko stanje isključivanjem električne stuje na glavnoj sklopki, ali izvan ugrožene zone
  • ne zaključavajte kupaonicu ako se tuširate i koristite plinski bojler, kako bi vam se u slučaju trovanja mogla brzo pružiti pomoć
  • u svaku prostoriju s ložištem (gdje je peć ili plinski bojler) postaviti detektor ugljikovog monoksida sukladno uputi proizvođača uređaja, koji ima funkciju trenutnog otkrivanja i dojave povišene koncentracije ugljikovog monoksida (CO)
  • pri uključivanju kuhinjske nape, otvaranjem prozora osigurati dotok svježeg zraka (kisika) u prostoriju - U suprotnom, pogotovo ako je naknadno kupljenja napa većeg kapaciteta i/ili je ugrađena nova stolarija koja bolje prianja zbog podtlaka kojeg uključena napa može stvoriti svojim radom u prostoriji, postoji opasnost usisa (povrata) izgarnih plinova iz dimnjaka!

Što se dimnjaka tiče, MUP poručuje da obavezno pozovete dimnjačara ako:

  • Dimnjak ne vuče dobro
  • se glatke površine u prostoriji vlaže
  • se u prostoriji osjete neuobičajini mirisi
  • se dimnjak urušava ili je nešto u njega upalo

Navedene upute i savjeti mogu sačuvati živote, stoga ih se treba pridržavati, a u slučaju opasnosti nazovite broj 112. 

POVEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.