neuravnotežena marioneta

Kremlj o izjavama Zelenskog: 'To je poziv na još jedan svjetski rat s monstruoznim posljedicama'

Foto: ABACA/ABACA
Zelensky Visits Freed City - Izyum
Foto: Russian Foreign Ministry/NEWSCOM
Russian Foreign Ministry Spokeswoman Zakharova gives press briefing
Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE/
Exclusif - Prix Spécial - No Web - Le président Ukrainien, Volodymyr Zelensky arrive pour l'entretien exceptionnel pour l'émission "Face aux Territoires" diffusée sur TV5 Monde et présentée par Cyril Viguier en direct
Foto: SPUTNIK/REUTERS
Russian President Putin attends a meeting outside Moscow
06.10.2022.
u 23:01
U razgovoru za Institut Lowy, australski think tank, Zelenski je ranije u četvrtak izrazio uvjerenje da su udari potrebni kako bi spriječili bilo kakav uvod u korištenje nuklearnog oružja.
Pogledaj originalni članak

Kremlj je u četvrtak osudio izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kojima sugerira da bi NATO preventivnim udarima trebao odvratiti Rusiju od korištenja nuklearnog oružja, a ministarstvo vanjskih poslova nazvalo ga je čudovištem koje može uništiti planet. 

"Takve izjave nisu ništa drugo nego poziv na još jedan svjetski rat s nepredvidivim, monstruoznim posljedicama", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, kako ga citira agencija. 

U razgovoru za Institut Lowy, australski think tank, Zelenski je ranije u četvrtak izrazio uvjerenje da su udari potrebni kako bi spriječili bilo kakav uvod u korištenje nuklearnog oružja.

Ukrajinski predsjednik nije ulazio u pojedinosti o prirodi takvih udara i nije uopće govorio o nuklearnim udarima.

"Što bi NATO trebao učiniti? Onemogućiti Rusiju da se koristi nuklearnim oružjem. Važno je, ponovno pozivam međunarodnu zajednicu (kao i prije 24. veljače)  na preventivne udare tako da (Rusi) shvate što će im se dogoditi ako posegnu za (nuklearnim oružjem)", rekao je.

"A ne suprotno. Čekati nuklearne udare Rusije. ... Trebao bi izmijeniti svoj način  pritiska, eto to bi NATO trebao učiniti", rekao je Zelenskij.

Neuravnotežena marioneta

Nakon tih izjava glasnogovornik Zelenskog, Sergej Nikiforov objasnio je da je predsjednik mislio na preventivne sankcije koje je trebao nametnuti Moskvi prije njezine ofenzive 24. veljače, a ne na preventivne vojne udare.

"Tada je trebalo poduzeti preventivne mjere, a ne omogućiti Rusiji da počne rat. Jedine mjere o kojima je govorio bile su sankcije", napisao je Nikiforov na Facebooku i dodao da "nikada" nije govorio o korištenju nuklearnog oružja. 

Više ruskih dužnosnika kritiziralo je u četvrtak navečer izjave ukrajinskog predsjednika.

Peskov je pozvao Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i Europsku uniju da reagiraju na te izjave i objasnio "Te zemlje "de facto" upravljaju potezima Kijeva".  Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je Zapad da "potiče nuklearni rat". 

"Ta neuravnotežena osoba, puna oružja, Zelenski, ta marioneta, pretvorila se u čudovište koje može uništiti planetu", napisala je na Telegramu.

VIDEO: Ukrajinci su objavili preporuke što učiniti u slučaju nuklearnog napada: Kada koristiti jod, gdje se skloniti...

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

DU
Deleted user
01:33 07.10.2022.

Umislja si.... Razgovara sa drzavnicima kao da su zadnje smece! Kad ovo cujes tada je sigurno tocno Ono govorkanje da se drogira!!

AF
afer
06:57 07.10.2022.

Ako sam shvatio Rusi mole Zelenskog da zaustavi ofenzivu? Kako jadno, kako patetično. A čime prijete kada zemlja od 250 M stanovnika ne može sakupiti 200000 ročnika i obučiti ih? Ni zimsku uniformu nemaju!

DU
Deleted user
00:53 07.10.2022.

danas je ruski parlament usvojio je pripojenje ukrainskih oblasti rusiji. eskalacija je na vratima, prema rusima ukrainci sada napadaju rusiju.