Dragomir Sekulić

Junetinu sam čuvao u ilegalnim hladnjačama, ali uništili su mi pet tona zdravog mesa

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hladnjače
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hladnjače
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hladnjače
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hladnjače
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hladnjače
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hladnjače
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hladnjače
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Hladnjače
24.11.2016.
u 22:08
Dragomir Sekulić vozio je kombi pun mesa kupljenog u Zagrebu do svog žumberačkog sela Sekulić kad je ga zaustavila policija...
Pogledaj originalni članak

Kriv sam, moja je greška što hladionike, odnosno ledenice koje imam u prizemlju obiteljske kuće, nisu bile registrirane, nisu imale papire. Samo je to moja krivnja, ja nemam ilegalnu mesnicu niti sam imao meso koje nije imalo papire ili je bilo zaraženo.

Ništa od toga, to je utvrdila i inspekcija. Riječ je samo o hladnjačama bez dokumentacije. No, u njima je bilo pet tona mesa, junetine, koju su uzeli i uništili – kazao nam je Dragomir Sekulić iz istoimenog sela u srcu Žumberka, gotovo na granici sa Slovenijom, nakon što je Carinska inspekcija na svojim web-stranicama objavila kako se u objektu u Sekulićima obrađivalo i prerađivalo meso, a ta djelatnost nije bila registrirana ni kod nadležnog tijela ni kod Porezne uprave.

Prekršene su i odredba Zakona o higijeni i mikrobiološkim kriterijima za hranu te je radi otklanjanja neposredne opasnosti nadležna veterinarska inspekcija naredila neškodljivo uklanjanje mesa u količini od 4855 kilograma.

Sekulić, koji je inače vlasnik vrlo uglednog buffeta Fife u Splitu, kaže kako su se mediji potom odmah raspisali kako on ima mesnicu, a riječ je zapravo o hladnjačama u kojima skladišti kupljeno meso i zamrzava ga, a ljeti vozi do svog restorana i priprema gostima.

Ljeti u restoranu radi i 50 ljudi, a godišnji mu je promet 13 milijuna kuna. Splićani Dragomira zovu i kraljem pašticade, koju taj restoran sprema, navodno najbolje u cijeloj Dalmaciji.

– Godišnje mi treba oko 15.000 kilograma mesa, a kako bih se pripremio za iduću ljetnu sezonu, kupio sam meso, a riječ je o junetini jer nje nema u tako velikim količinama uvijek na tržištu u sezoni. Meso je kupljeno u mesnicama u Splitu i Zagrebu. Sve meso ima papire o zdravstvenoj ispravnosti, postoje računi. Eto, pogledajte – kaže i pokazuje račune koje je dobio od tvrtke Eure-Alfa iz Zagreba.

– Kombijem sam vozio kupljeno meso iz Zagreba u hladnjače u svoju kuću kada me zaustavila policijska patrola na cesti tu u blizini Sekulića. Pitali su što vozim, rekao sam i pokazao sve uredne papire o mesu, ali sam odveden u Jastrebarsko k Veterinarskoj inspekciji, da bih potom Carina, sanitarna i veterinarska inspekcija, te policija došli k meni u kuću.

Vidjeli su da meso ima sve uredne papire, da je zdravstveno ispravno, ali je bilo u hladnjačama koje nemaju papire. Kriv sam, oni su samo radili svoj posao, svi su bili ljubazni, ni jednog povišenog tona nije bilo.

No po zakonu je, iako mi je žao jer je meso zdravo, svih pet tona odvezeno na uništavanje – kazao nam je Sekulić dok se iz veterinarske struke zgražaju kako je jedan ugledni poduzetnik, umjesto u restoranu pod rigoroznim sanitarnim i inim kontrolama, pašticadu i ostale mesne proizvode rezao, marinirao... u kućnoj radinosti, potom ih vozio stotine kilometara dalje i servirao u svom restoranu.

Sve to na tragu je nedavnih kontrola veterinarske i drugih inspekcija u kojima su u akciji Mesar već pale tone mesa iz nelegalnih mesnica, čak i stanova, a ilegalna roba dospijeva i u legalne objekte, pokazale su inspekcije. Koliko je ta epidemija uzela maha, najbolji dokaz je više od 40.000 goveda koji su proteklih godina nestali od farme do klaonice.     

>> Uništeno 52,2 tone mesa s isteklim rokom ili bez papira! Evo u kojim trgovačkim lancima su pronađene nepravilnosti

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 54

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
03:25 25.11.2016.

Kupio je meso od EuroAlfe. Ta firma je uvoznik. Sad je 11 mj, a meso ce prodavati na ljeto. Ma sve je po propisima, samo nije moralno.

HO
horton
22:24 24.11.2016.

Restoran Fife već duže vremena nije ugledan, higijenski uvjeti u kuhinji su katastrofa, a i konobari su ponekad neljubazni.

Avatar Ben 365
Ben 365
09:00 25.11.2016.

Opet čitam po x-ti puta između redova isto: "Malo kršim zakon, pa što? Svi to rade ......" Nema naprijed dok se to ne iskorijeni iz naših glava, pa trajalo to i 100 godina.