Radoš svjedočio u sporu Z. Zubaka i države:

Krivotvoren Šuškov potpis za sustav S300

16.03.2007.
u 20:42
Pogledaj originalni članak

U najskupljoj parnici koja se ikad vodila u Hrvatskoj, teškoj 200 milijuna dolara, koliko trgovac oružjem Zvonko Zubak traži od države zbog neisplaćenog, a isporučenog raketnog sustava S300, saslušan je samo bivši ministar obrane Jozo Radoš. Bivši ministar Pavao Miljavac ispričao se temperaturom, Andrija Hebrang nije se vratio s puta, a za Željku Antunović nije dostava poziva uredna.

Radoš je kazao da ga je u njegovu mandatu, od siječnja 2000. do kolovoza 2002., Zagorec, tadašnji pomoćnik ministra obrane za opremanje i nabavu HV-a, dopisom obavijestio o problemu sa sustavom S 300, odnosno da je nepotpun i neupotrebljiv. Radoš je objasnio da je bilo isporučeno samo oko 30 posto tog sustava.

Što vam je tada još Zagorec rekao? pitao je sudac Andrej Abramović. Što se tiče nabave i plaćanja tog sustava, od njega nisam doznao ništa. Nemam dokaza, ali, po svemu sudeći, Zagorec je bio zadužen za kupnju i nabavu tog sustava S 300 kazao je Radoš. Zubak mu je rekao da isporučeni raketni sustav nije plaćen, no Radoš je dodao da je stekao dojam da Zubaku ne treba vjerovati, a i nije mu priložio nikakvu dokumentaciju, legalnu ili polulegalnu, o tome.

Oružje je tada nabavljano bez dokumentacije, ilegalno, jer je RH bila pod embargom na uvoz oružja. Svjedočio je da je osnovao tim koji je, u suradnji s tužiteljstvom i Ministarstvom pravosuđa, pokrenuo arbitražni postupak o plaćanju toga sustava. Pročešljana je sva dokumentacija MORH-a, no ništa nije nađeno o plaćanju sustava S 300.

Nađena su samo dva bankovna slipa s po dvije isplate od oko 10 milijuna USD koje su išle prema Izrealu. Sjeća se da je iz kabineta predsjednika Vlade dobio ugovor o prodaji tog sustava, no vještačenjem je ustanovljeno da je potpis Gojka Šuška krivotvoren.

Pogledajte na vecernji.hr