SUĐENJE ZA GARAŽU I SELOTEJP Drugooptuženi zbog kamenaca u mokraćnom mjehuru ne može na sud

Krnjakova bolest ugrožava izricanje presude Glavašu

24.03.2009.
u 22:29
Pogledaj originalni članak

Hoće li proces Branimiru Glavašu biti uskoro završen, u najvećoj mjeri ovisi o zdravlju drugooptuženoga Ivice Krnjaka i njegovoj sposobnosti da bude na nekoliko zadnjih ročišta te o medicinskim vještacima. Krnjak, nekadašnji zapovjednik Uskočke satnije, nedavno je medijima poslao pismo u kojem tvrdi da ima kamenac u mokraćnom kanalu koji mu izaziva velike poteškoće, upalu, visoku temperaturu i jake bolove.

Razdvajanje procesa
Kamenci se mogu riješiti operativno, no to bi još jednom odgodilo nastavak suđenja za nekoliko tjedana, a mogu u svakom trenutku izazvati poteškoće zbog kojih Krnjak ne može biti na suđenju. Zato i ročište u procesu u kojem se sudi Glavašu i ostalima zakazano za četvrtak 26. ožujka možda i neće biti održano.

Zbog toga je sudac Željko Horvatović, predsjednik sudskog vijeća, već u ponedjeljak zvao bolnicu u Osijeku da bi saznao je li Ivica Krnjak dolazio na liječenje, no dobio je negativan odgovor. Krnjak, dakle, u ponedjeljak nije tražio liječničku pomoć, no to ne znači da se bolovi možda neće pojaviti baš u srijedu navečer...

U svom pismu tvrdi da liječnički nalazi govore da mora strogo mirovati, da nije sposoban za putovanje zbog “urinarnih kolika”.U ovakim slučajevima moguć je i pravni izlaz: razdvojiti proces na dva dijela, pa Glavašu, Gordani Getoš-Magdić i ostalima završiti postupak i izreći presudu, a činjenice vezane za Krnjakov udjel u tome izdvojiti. No, tada bi se cijeli postupak protiv Krnjaka morao ponoviti. Ipak, pitanje je je li u ovom slučaju takvo izdvajanje uopće moguće, zbog povezanosti Glavaša i Krnjaka u optužnici...

Odugovlačenje branitelja
Ovaj slučaj među ostalima spomenut je i danas, na okruglom stolu o suđenjima za ratne zločine, a u izvještaju nevladinih udruga podsjeća se i da je Krnjak više puta novčano kažnjavan zbog procesne nediscipline, da mu je bio određen pritvor nakon što je napustio sudnicu, te da je sudac Horvatović neke postupke Krnjakovih branitelja ocijenio usmjerenim na odugovlačenje postupka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr