New york

Kroz pjesmu i druženje uče djecu hrvatskom jeziku i kulturi!

Foto: Jadranka Jureško Kero
9. Hrvatski dječji festival (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
9. Hrvatski dječji festival (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
9. Hrvatski dječji festival (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
9. Hrvatski dječji festival (1)
Foto: Jadranka Jureško Kero
9. Hrvatski dječji festival (1)
12.11.2012.
u 08:15
Nagradu žirija za prvo mjesto dobila je Stefanie Pavlović s pjesmom "Hrvatska je moja zemlja", Lara Sare osvojila je drugo mjesto s pjesmom "Ja bih pošla na more", a na trećem je Ariana Lisica s pjesmom "Biser plavi"
Pogledaj originalni članak

U nedjelju je u New Yorku održan Deveti hrvatski dječji festival na kojem su se pjesmom i plesom predstavila djeca hrvatske zajednice u najvećem američkom gradu. Ove godine prvi put su sudjelovali i mladi pjevači iz hrvatske zajednice Chicaga i Hrvatske.

Hrvatski dječji festival djeluje samostalno, što znači, tvrde organizatori, da pripada cjelokupnoj hrvatskoj zajednici u New Yorku, a nije vezan ni za jednu hrvatsku ustanovu ili organizaciju. – Djeca kroz pjesmu i ples učvršćuju ljubav prema domovini, stječu nova saznanja i prijateljstva, čuvaju i uče naš hrvatski jezik – poručuju direktor festivala Ivica Kalinić i glazbeni direktor Ivica Gašparić.

Pokrovitelj Devetog hrvatskog dječjeg festivala je hrvatski radioklub, “Glas slobodne Hrvatske“ u New Yorku, koji je od početka pomagao i bez kojeg bi, tvrde organizatori, festival bio nezamisliv. Voditelj je bio Robert Ferlin. U natjecateljskom dijelu izvedena je 21 pjesma. Prvu nagradu publike dobila je Ana Marija Čavarušić s pjesmom "Hercegovka mala", dok je druga nagrada pripala Kristini Glavan s pjesmom "Zavjet oca moga", a Ivan Begonja je za pjesmu "Po Jadranu" dobio podršku publike za treće mjesto.

Nagradu žirija za prvo mjesto dobila je Stefanie Pavlović s pjesmom "Hrvatska je moja zemlja", Lara Sare osvojila je drugo mjesto s pjesmom "Ja bih pošla na more", a na trećem je Ariana Lisica s pjesmom "Biser plavi".

U zabavnom dijelu programa nastupila je Marina Tomašević koja je za ovu prigodu doputovala iz Zagreba. Nagradu za umjetnički dojam dobio je Filip Živko iz Chicaga s pjesmom "Ovdje radio Drava". Gosti festivala bili su Ranko Vilović, veleposlanik u Stalnoj misiji RH pri UN-u i Ivana Živković-Mikec, konzulica za kulturu i iseljeništvo u Generalnom konzulatu RH u New Yorku. Hrvatski diplomati pohvali su organizaciju te kulturne manifestacije i iseljenike koji čuvaju hrvatsku tradiciju i jezik u izvandomovinstvu.

Iz Hrvatske matice iseljenika festivalu je nazočila Vanja Pavlovec koja je dodijelila nagradu "Hrvatsko gnijezdo" Stefanie Pavlović za pjesmu "Hrvatska je moja zemlja".

Izvođačica pobjedničke pjesme po izboru publike dobila je i dvanaestodnevno učenje hrvatskog jezika u maloj školi u Novom Vinodolskom u koji ipak ne putuje Ana Marija Čavarušić jer ona živi u Sesvetama, pa će nagradu iskoristiti drugoplasirana Kristian Glavan.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

OB
-obrisani-
08:39 12.11.2012.

kao da ih cujem i vidim te malisane kakp slatko glasno zajedno " Hrvatska je moja zemlja,Hrvatska je moja zemlja "