ruski zaokret

Kroz plinovod 'Moć Sibira' plin iz Rusije u Kinu za 14 milijardi dolara

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Kina Rusija Vladimir Putin Xi Jinping
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Kina Rusija Vladimir Putin Xi Jinping
21.05.2014.
u 17:45
Deset godina uzalud su pregovarali Rusi i Kinezi oko cijene plina i plinovoda, a onda je u Ukrajini izbila kriza. Ruski predsjednik Putin kod kineskoga kolege Xi Jinpinga sada dogovara novi plinski biznis
Pogledaj originalni članak

Rusija je našla novo tržište za svoj plin, koji bi 2018. godine plinovodom ‘Moć Sibira’ preko Vladivostoka stizao u Kinu, u područje Pekinga, gdje je najviše potrošača. Dogovor je to dviju zemalja, koji je okrunjen jučerašnjom posjetom ruskog predsjednika Vladimira Putina Kini, gdje se sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom.

Poruka Europskoj uniji

Sastanak na vrhu pripreman je dugo, finale priprema obavili su u nedjelju u Pekingu šef Gazproma Aleksej Miller i Zhou Jiping, šef kineske državne naftne kompanije CNPC (China National Petroleum Corporation). Oni su dogovarali i formule po kojima će biti računata cijena.

‘Zapad je zaboravio zaključati stražnja vrata, gurnuo je Rusiju u plinski posao s Kinom’, piše Russia Today. Pregovori Rusije i Kine počeli su još 2004., ali nije bilo velikog napretka, sporna je bila cijena plina kao i financiranje sibirskog plinovoda koji će stajati između 22 i 30 milijardi dolara.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Grafika: Jelena Vuković

Rusija je tražila od Kine da investira u plinovod ili da barem da kredit i zbog toga su pregovori stajali. Dogovor je 98 posto postignut, objavio je uoči Putinova dolaska u Kinu zamjenik ruskog ministra energetike Anatolij Janovski.

U planu je prije deset godina bio i drugi plinovod, Altaj, na zapadu Rusije, rad na tom projektu započeo je 2006. godine, iduće godine Gazprom je započeo i ‘Moć Sibira’, a lani su obustavljeni radovi na plinovodu Altaj, a sibirski je plinovod dobio prioritet. Rusija bi Kini trebala izvoziti 38 milijardi kubnih metara plina 2018., a kad bi drugi plinovod bio završen, godišnje bi iz Rusije u Kinu išlo 68 milijardi. No, to je i dalje puno manje od količina koje kupuje Europska Unija, gdje je lani otišlo 160 milijardi prostornih metara.

Razmjena 90 milijardi

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev jučer je u intervjuu za Bloomberg Europi zaprijetio obustavom isporuke plina ako Ukrajina ne podmiri svoje dugove. “Možemo sada plin preusmjeriti i na istok”, poručio je Medvedev.

Ruski mediji navode da bi cijena plina za Kinu bila podjednaka cijeni koju plaća EU, oko 380 dolara za tisuću prostornih metara - dakle, Rusi bi godišnje iz Kine zaradili više od 14 milijardi dolara. No, drugi misle da Rusija mora popustiti Kini u pogledu cijene kako bi smanjila svoju ovisnost o europskom tržištu.

– Diverzifikacija je najbolja strategija kako bi Rusija imala dobre dugoročne poslovne odnose i s Europom i s Kinom – kaže Benedicto Yujuico, šef udruge azijsko-pacifičkih gospodarskih komora.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 82

Avatar superhik74
superhik74
18:07 21.05.2014.

Vrijednost ugovora se procjenjuje na preko 400 milijardi dolara, ali ta moneta nece biti koristena u placanju, nego ce se razmjena raditi u Juanima i Rubljima, cime se dodatno potkopava petrodolar baziran na tiskanju novcanica bez pokrica. U srpnju sastanak BRICS zemalja u Brazilu najavljuje osnivanje njihove zajednicke banke s kapitalom vecim od 100 milijardi dolara (normalno ne u dolarima) cime postaju konkurencija MMF-u. Polako ali sigurno jedna hegemonija koja je trajala od zavrsetka drugog svjetskog rata nestaje, sto je dobro za ostatak svijeta.

MU
mudrilopov
20:05 21.05.2014.

Pokusaj zaustavljanja razvoja EU i rusenja Eura s tzv. "Europskom duznickom krizom", pokusaj zaustavljanja razvoja Rusije koristenjem marioneta prvo u Gruziji a sada u Ukrajini, pokusaj izazivanja krize u Juznom Kineskom moru i neprekidnog podizanja tenzija na Korejskom poluotoku, te nasilnog zbacivanja vlada na bliskom istoku, Africi i Juznoj Americi, polako ali sigurno se razbija o glavu onima koji sve to izazivaju. Svijet polako ali sigurno odbacuje hegemoniju kabale bankara s Wall Streeta te iako je proces jako mukotrpan i krvav, pad hegemona se vec nazire.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
18:32 21.05.2014.

alfaman . . . .Pitam se kako će Amerika da uvede sankcije Kini