Slavonski kulen

Kulenari će 2013. pamtiti po zaštiti zemljopisnog podrijetla kulena

Foto: Ivica Galović/PIXSEL
Kulenari će 2013. pamtiti po zaštiti zemljopisnog podrijetla kulena
31.12.2013.
u 10:12
Matić najavljuje kako već za dva tjedna počinje postupak zaštite slavonskog kulena na razini Europske unije kako se ne bi dogodila iznenađenja poput onoga oko prošeka.
Pogledaj originalni članak

Slavonski proizvođači kulena pamtit će godinu na odlasku po tome što je napokon okončan postupak zaštite zemljopisnog podrijetla kulena i što su prvi kulenari podnijeli zahtjeve za certifikate koji dokazuju da je kulen zaista izvorni slavonski kulen i da zadovoljava sve kriterije koje kulen čini izvornim slavonskim kulenom.

– Oni će u svibnju, kada je najraniji rok za dozrijevanje kulena iz ovojesenske svinjokolje imati prve kulene s certifikatom zemljopisnog podrijetla, a do 30. lipnja zaštitit će slavonski kulen i na europskoj razini. Nakon što su podnijeli zahtjev, proizvođači kulena mogu očekivati dolazak od Ministarstva poljoprivrede ovlaštenog tijela koje će provjeriti je li sve prema propisima – kaže Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu dodajući kako se certifikatom štiti autohtoni i tradicionalni proizvod i u njemu se propisuje cjelokupna procedura, od uzgoja svinja, vrste pasmina, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja, a to uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike samoga proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda.

Matić najavljuje kako već za dva tjedna počinje postupak zaštite slavonskog kulena na razini Europske unije kako se ne bi dogodila iznenađenja poput onoga oko prošeka. Za nadzor i kontrolu oznake zemljopisnog podrijetla Ministarstvo poljoprivrede ovlastilo je certifikacijsku tvrtku Biotechnicon d.o.o. iz Zagreba s kojom su ovih dana ugovor potpisali proizvođači kulena iz Vukovarsko-srijemske županije.

>>Potrošači ne znaju što su autohtoni proizvodi - misle da su to vegeta i mlijeko

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.