NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Kuli za ubojstvo i napad na odvjetnika 15 godina zatvora

22.02.2002.
u 00:00
* Predrag Kulić, kazala je sutkinja Tonković, na Hvaru je bio jaka ličnost, mnogi su ga se bojali. Imao je nekoliko pištolja i jurišnu pušku, a probleme je obično rješavao silom
Pogledaj originalni članak

SPLIT - Hvaranin Predrag Kulić Kula (45) osuđen je nepravomoćno na jedinstvenu zatvorsku kaznu od 15 godina zatvora za ubojstvo bivšeg policajca Mirka Nickija (48) 17. rujna 2000. godine u diskoteci "Kopitu", te za pokušaj težeg ozljeđivanja i nasilničko ponašanje nad splitskim odvjetnikom Jadranom Franceschijem (32) u diskoteci "Venerandi" 1. siječnja 1998. godine.

Za Nickijevo ubojstvo Kulić je osuđen na 14 godina zatvora. Ubio ga je bez povoda, obrazložila je sutkinja Spomenka Tonković, potajice, bez ijedne riječi. Motiv je, ustanovilo je vijeće, bila Kulićeva netrpeljivost prema Mirku Nickiju. Kulić se, inače, branio da ga je Nicki zaustavio na izlazu iz diskoteke. Zgrabio ga je za ruku, te napipao pištolj. Dok su se, prema njegovim tvrdnjama naguravali, pištolj "smith and wesson" opalioje te jednim hicem pogodio Nickija u prsa i Kulu u stopalo. Nicki je iskrvario na parkiralištu pred diskotekom. Oružje prilikom opaljenja nije bilo ni u čijoj ruci, tvrdio je Kula.

Svjedok Marino Barbić u istrazi je kazao kako je vidio Kulića na ulazu u diskoteku s podignutom rukom i pištoljem. Čuo ga je i kako govori: "Četnik mi je probušio nogu". Svjedok Barbić na suđenju je porekao svoj iskaz. Kazao je da ne može objasniti zašto je to rekao u istrazi.

- Kulić je, kazala je sutkinja Tonković, na Hvaru bio jaka ličnost, mnogi su ga se bojali. Imao je nekoliko pištolja i jurišnu pušku, a probleme je obično rješavao demonstracijom sile. Protiv njega je pokrenuto nekoliko prekršajnih postupaka, između ostalog, i zato jer je svoju nevjenčanu suprugu pogodio kamenom u glavu. I prilikom bezrazložna napada na odvjetnika Franceschija imao je oružje, i to dva pištolja. Nakon što ga je izudarao po glavi i vratu, na izlazu iz diskoteke priprijetio mu je: "Sada znaš tko je Kula. Imam dva pištolja, a trećim ću presuditi nekome iz tvoje obitelji". U oba slučaja Kulić je bio pod utjecajem alkohola. Za Kulića su vještaci ustvrdili da ima nizak prag tolerancije, te da agresivno reagira. Odvjetniku Franceschiju zbog Kulina napada rane na glavi zašivene su sa 16 šavova.

Kulić nije htio saslušati obrazloženje presude.

Dr. Miljuš

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr