Majstori kuhinje

Kulinarski institut stvorit će od Siska novo središte gastronomije

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Kulinarski institut stvorit će od Siska novo središte gastronomije
25.09.2011.
u 13:12
Za dekana je izabran poznati kuhar Zdravko Perić, a škola će biti u bivšem Metalurškom institutu
Pogledaj originalni članak

Trodnevnom promotivnom radionicom u kuhinji Caritasa Sisačke biskupije, najavljeno je osnivanje Kulinarskog instituta Kul In, prve institucije te vrste u regiji. Osnivač Kul Ina je tvrtka Applied Ceramics, uspješnog sisačko-američkog poduzetnika Darka Matta Sertića.

Korak za razvoj turizma

U prvoj radionici pod vodstvom Zdravka Perića, prvog Hrvata s diplomom prestižne pariške Le Cordon Bleu akademije, petnaestak je mladih kuhara potvrdilo svoje sposobnosti u pripremanju talijanskih jela. Takvih radionica i tečajeva, koji će na kraju prerasti u Kulinarsku akademiju, biti će sve više. Za dekana buduće akademije, za čije će se potrebe urediti i opremiti prostori bivšeg Metalurškog instituta, već je imenovan majstor kulinarstva Zdravko Perić.

Već na prvoj radionici mnogi su upozorili na gospodarsku važnog tog poduzetničkog koraka. Direktorica Kul Ina, Ivana Peleš je spomenula kako sve veća konkurencija u kulinarstvu traži majstore s osobnošću i novim idejama. Poslovna tajnica HGK Gospodarske komore Sisak, Brankica Grd je upozorila na ulogu instituta u razvoju gospodarstva i turizma, dok je predsjednik Caritasa Sisačke biskupije, preč. Franjo Ćuk izrazio mišljenje da je kuhanje umjetnost, te će i Caritas pomoći da u Sisku dobijemo nove umjetnike.

Nagrade najboljima

– Gastronomija je dio nacionalnog identiteta i turističke ponude, pa će i Sisačko-moslavačka županija pomoći taj projekt - poručio je županijski pročelnik Marijan Belošević.

Uvjerenje da će budući Kulinarski institut promijeniti gospodarsku sliku Siska izrazio je i Zdravko Perić.

Rezultate prve radionice na degustaciji su pozitivno ocijenili brojni gosti, a članovi žirija su prvu nagradu dodijelili ekipi u pripremi glavnog jela, drugu za predjela i treću za desert.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.