SUĐENJE MAKSIMOVIĆU

'Kum mi je dao svoju ušteđevinu za pogreb, a Zlatko je sve uzeo'

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
'Kum mi je dao svoju ušteđevinu za pogreb, a Zlatko je sve uzeo'
12.10.2013.
u 16:51
Daniela Tesz pisala je Branimiru Glavašu u mostarski zatvor kako ju je Maksimović prevario
Pogledaj originalni članak

- Posudila sam novac od roditelja i kuma, rođenog 1919., dao mi je svoju ušteđevinu za sahranu. Očajna sam - napisala je Osječanka Daniela Tesz lani u travnju u pismu Branimiru Glavašu u mostarski zatvor. Skupila je tako, ustvrdila je, novac koji je dala Zlatku Maksimoviću, tadašnjem HDSSB-ovcu i čelniku Skupštine osječko-baranjske županije, a kako bi joj našao posao. No, uskoro se trebala ponovno naći na ulici. Glavašu se obratila jer joj je on, navela je, posljednja nada.

Zlatku Maksimoviću (58) uskoro počinje suđenje zbog protuzakonitog posredovanja, a supruzi mu Ani (36) za poticanje na to kazneno djelo. Daniela Tesz, inače tetka Maksimovićeve supruge, zatražila je od njega, tereti se, da joj pomogne naći posao. Pristao je, ali uz nagradu od, stoji u optužnici, 4000 eura. Obećao ju je, navodi se, "posjesti" na novo radno mjesto mjesec dana nakon što mu isporuči novac. Zbivalo se to koncem 2009. Preko ruku svoje rođakinje, D. Tesz mu je, smatra USKOK, predala traženu nagradu. Sve do siječnja 2011. Maksimović joj je obećavao posao, a tada ju je pozvao u svoj ured u zgradi Osječko-baranjske županije i predstavio ju stranačkom kolegi i županu Vladimiru Šišljagiću. Maksimović je župana, vjeruje optužba, prethodno pitao za mogućnost njezina zapošljavanja, a ovaj mu je "rekao da takva mogućnost postoji u Regionalnoj tržnici", tvrtki u suvlasništvu Grada Osijeka i Županije. Upoznao ju je, tereti se, i sa Zoranom Kovačem, tada direktorom poduzeća.

Kako je to bila preporuka predsjednika Skupštine i župana, smatraju istražitelji, direktor je D. Tesz dao posao na određeno vrijeme, a bila je zamjena za blagajnicu na porodiljnom dopustu. Radila je od 1. veljače 2011. do 31.03. lani. Tetka je, pak, željela posao na neodređeno, kako bi podigla kredit za stan. Glavaš je njezino pismo proslijedio Odvjetništvu, no uskoro dobiva novo, od Danielinih roditelja koji ga mole za oprost njihovoj kćeri "zbog iznesenih kleveta".

Iako se to zbivalo lani u travnju, Šišljagić je Maksimovićevo razrješenje zatražio tek u siječnju. Supružnici tvrde kako nisu krivi. Maksimović, inače liječnik KBC-a Osijek, ističe kako je samo zamolio Šišljagića za pomoć. Učinio je to, isticala je njegova supruga u istrazi, "iz humanih razloga".

Župan Šišljagić naveo je u istrazi kako mu je Maksimović govorio o tetkinoj teškoj situaciji, a u ured su mu došli dva tjedna kasnije, i to nenajavljeno. Rekao im je, tvrdi, kako zapošljavanje nije u njegovoj nadležnosti pa neka to rješavaju s direktorom kada se i ako se objavi natječaj. Što se dalje događalo, izjavio je da ne zna.

Maksimović je prije prelaska u HDSSB bio istaknuti SDP-ovac.

>> Maksimović podnio ostavku zbog sumnje u uzimanje mita

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.