Istražujemo

Kumicama za sir i vrhnje kupili hladnjake za buteljirana vina

Foto: 'Marko Jurinec/PIXSELL'
Kumicama za sir i vrhnje kupili hladnjake za buteljirana vina
16.03.2011.
u 13:52
- Kupaca nema više nego prije, kad hladnjaka nije bilo, što znači da im je i dosad bilo svejedno kako se drži sir. Znaju prepoznati što je svježe, a što pokvareno - kaže A. Murk
Pogledaj originalni članak

Još su svježa sjećanja na prosvjede kumica na tržnicama diljem Hrvatske, koje su ustale protiv pravilnika o higijeni hrane koji je propisao stroge uvjete držanja lako kvarljivih namirnica u hladnjacima kojih gotovo ni jedan plac nije imao. Ulice su u međuvremenu zauzeli fejsbukovci, a kumice su utihnule. Istražili smo kako u praksi funkcionira primjena pravilnika.

- Imamo sve kaj nam treba i super sam zadovoljna! Inspektore još nisam vidjela, ali čula sam od kolega da su bili. Obični sir držim u hladnjaku koje nam je Čakom kupio, a za turoš imam rješenje da ne mora biti u frižideru jer mu toplina ne može naškoditi. Naša je jedina obveza da hladnjake čistimo i održavamo - kaže Anica Murk iz Mihovljana, koja na čakovečkoj tržnici prodaje dvije godine. Sve što doma proizvede, to i proda, ako ne na tržnici utorkom i petkom, kad su joj “uredovni dani” na placu, onda kod svojih stalnih mušterija kojima sir donosi u domove.

- Kupaca nema više nego prije, kad hladnjaka nije bilo, što znači da im je i dosad bilo svejedno kako se drži sir. Znaju prepoznati što je svježe, a što pokvareno - kaže A. Murk.

Voditelj tržnice Zvonimir Kovač kaže da su kupili hladnjak od šest metara, a ovih dana stižu još dva od dva metra. - Do kraja godine možda ćemo nabaviti još jedan od šest metara i to bi onda zadovoljilo sve potrebe, ne samo gospođa koje prodaju sir i vrhnje, nego i onih koje prodaju jaja. Sanitarna inspekcija zasad nam ide na ruku i ne kažnjava zbog jaja, no jaja će se morati također držati u hladnjaku, na temperaturi manjoj od šest stupnjeva Celzijusa - upozorava Z. Kovač.

Ta je vijest uzbunila kumice koje u kupnji hladnjaka nisu morale sudjelovati, ali će morati plaćati struju. Veliki hladnjak Čakom je platio 20.000 kuna. Nije nov, rabljeni je. - Varaždin je svojima dao dva milijuna kuna za 30 novih hladnjaka, a mi se snalazimo kako znamo - kaže. U Prelogu su prodavačicama sira i vrhnja kupili hladnjake za čuvanje - buteljiranih vina! Kažu da im ne smetaju valovite rešetke. Štednja na sve strane. U Sanitarnoj inspekciji kratko kažu da su tržnice u Čakovcu i Prelogu zadovoljile uvjete.

U Prelogu je uloženo oko 80.000 kuna u usklađivanje dijela tržnice s pravilnikom o higijeni hrane. Grad je osigurao 60.000 kuna, a ostatak Pre-kom koji je kupio hladnjake i obavio dio radova. Ograđen je posebni prostor za prodavače sira i jaja, tlakovci na podu zamijenjeni su pločicama, a uvedena je i topla voda u sanitarnom čvoru. - Pozvali smo sanitarnu inspekciju koja je zadovoljna učinjenim - kaže direktor Pre-koma Siniša Radiković. Troje prodavača koriste gradske hladnjake, a dvoje su ih sami nabavili pa plaćaju 50 kuna manju placarinu mjesečno.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DO
DonkeyHot
14:22 16.03.2011.

Tako treba. I ja svoja često držim u hladnjaku.

VI
vidimškoj
16:59 16.03.2011.

da li i mi naša moramo hladit ledom ?????