TROVANJE GLJIVAMA

Kupili gljive na tržnici, pa završili u bolnici: 'Prodavačica je mom mužu rekla da su to sve pečurke'

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Garčin: Izložba gljiva "Svijet gljiva Istre, Gorskog Kotara i Slavonije"
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Lokve: Gljive u goranskim šumama
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Lokve: Gljive u goranskim šumama
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Vrganji se na riječkoj tržnici prodaju za 100 kuna po kilogramu
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
Zagreb: Jela pripremljena od vrganja
27.10.2024.
u 11:21
U bolnici su im dijagnosticirali trovanje gljivama, poznato kao micetizam. Puljanka je bila teže pogođena, dok je njen suprug imao blaže simptome.
Pogledaj originalni članak

Puljanka i njezin suprug završili su u bolnici nakon trovanja gljivama kupljenim na tržnici u Puli. Incident se dogodio prije dva tjedna, a liječnici su im rekli da su imali sreće što su se na vrijeme javili.

"Kupili smo gljive na tržnici na Verudi. Prodavačica, koja ih redovito prodaje, rekla je suprugu da su to 'pečurke'", izjavila je u razgovoru za Istra24. Objašnjava da se ne bave berbom gljiva i da ih ne poznaju. "Donijeli smo ih kući i pripremili s njokima", dodala je. Nedugo nakon obroka, oboje su se počeli osjećati loše.  "Jedna gljiva nam se učinila starijom i tu smo je odbacili, dok smo u ostale imali povjerenja. Ručali smo oko dva, a već za dva sata, oko četiri, počela sam osjećati slabost. Bilo mi je izuzetno loše, znojila sam se, bila blijeda i imala problema s disanjem", navela je Puljanka.

Njen suprug također je počeo pokazivati iste simptome, pa su posumnjali da je problem u gljivama. Pozvali su hitnu pomoć, koja ih je uputila u bolnicu na pregled kako bi se uvjerili da su vitalni organi u redu. U bolnici su im dijagnosticirali trovanje gljivama, poznato kao micetizam. Puljanka je bila teže pogođena, dok je njen suprug imao blaže simptome. Na pitanje novinara jesu li obavijestili nekoga o incidentu, rekla je da se nisu vraćali na tržnicu jer nisu željeli ulaziti u raspravu s prodavačicom. "Bili smo uvjereni da smo sigurni jer smo gljive kupili legalno, na štandu, a ne sami brali ili kupovali od neprovjerenih izvora", izjavila je. U bolnici su ih obavijestili da će poslati inspekciju na tržnicu i upozoriti na trovanje.

VEZANI ČLANCI: 

Neslužbeno su saznali da je među jestivim gljivama mogla biti samo jedna zla, ali ne jako otrovna, pa su zapravo imali sreće. Komunalna tvrtka Pula usluge i upravljanje, koja upravlja tržnicom, rekla je da nisu upoznati s ovim slučajem, ali ističu da svaki prodavač šumskih gljiva mora imati iskaznicu komercijalnog sakupljača gljiva koja mora biti istaknuta na prodajnom mjestu. "Gljive moraju biti svježe i imati odgovarajuću deklaraciju i naziv", naglašavaju.

Na pitanje o odgovornosti za provjeru gljiva na tržnicama, Državni inspektorat je pojasnio da Inspekcija zaštite prirode kontrolira prodaju gljiva isključivo u vezi s dozvolama za sakupljanje gljiva u svrhu prodaje. "Sanitarna inspekcija provodi službena uzorkovanja i analize svježih gljiva u maloprodaji, uključujući tržnice, kako bi se osigurala sigurnost hrane, kao što su teški metali i pesticidi", dodaju. Poljoprivredna inspekcija nije nadležna za zdravstvenu ispravnost proizvoda, već se bavi kontrolom tržišnih standarda voća i povrća, ali ne i samoniklih gljiva, naglašavaju u Državnom inspektoratu. 

>>> FOTO Ove namirnice gotovo svi koristimo u kuhinji, a mogu biti iznimno otrovne i opasne

Foto: Thinkstock
krumpir
Foto: Thinkstock
Rabarbara
Foto: Thinkstock
Muškatni oraščić
Foto: Pixabay
Kora od krumpira
Foto: Thinkstock
bademi
Foto: Thinkstock
tuna

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

KI
Kiker
15:20 27.10.2024.

Oho ho, pa ovdje je izbrisano 50% komentara, sram vas bilo sve koji ste napisali da je pecurka srbijanski izraz, i treba vas banirati bezobraznici jedni, povrijedili ste osjecaje onih kojima srce kuca tamo daleko. Odoh i ja sad niz vodu, ali nebitno, nije mi prvi put.

ZG
zgrio
14:32 27.10.2024.

Ne rastu li pečurke istočno od nas?

DA
darko122
12:43 27.10.2024.

Ovi su stvarno imali sreće, za večinu otrovnih gljiva nema lijeka. Moja susjeda je odrasla sa gljivama, ali kad je ostarila i izgubila vid ubrala je sve dobre lišičarke samo jednu jedva nilju, malu otrovnu vrlo sličnu lisičarki kad je mala nije prepoznala, a bila je otrovna. Umirala je danima, a pomoći joj nije bilo.