lakovjernost

Kupovali mobitele za laku zaradu i ostali bez 50.000 kuna

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Kupovali mobitele za laku zaradu i ostali bez 50.000 kuna
19.10.2013.
u 08:03
Prevareni nisu znali da na svoje ime "naručitelju" predaju i SIM kartice. Slučaj je preuzelo državno odvjetništvo
Pogledaj originalni članak

Zahladile su večeri krajem kolovoza, prijestupnici u varaždinskom pritvoru vrijeme krate kartama i razgovorom. Počinitelji su lakših prekršaja – prebrza vožnja, provala, obiteljsko nasilje.

Među njima je i Tomo Cvetko, mještanin Struge, naselja u podravskoj općini Sveti Đurđ, koji si je, priznaje pritvorskom društvu, "malo spil, pa šupil babicu" i dobio petnaest dana "hlađenja". Sa strane svoje kolege uznike promatra punašni mladić makedonskog podrijetla, K. Gorgiev (21). Uključivši se u razgovor rekao im je kako je dobio trideset dana zbog prebrze vožnje. Prilazi Tomi, jednostavnoj osobi sa sela, građevinskom radniku u invalidskoj mirovini skromnijeg imovinskog stanja. Vješt na riječima, nakon upoznavanja nudi mu laku zaradu. Sve što Tomo treba učiniti je "podignuti mobitel u poslovnici", predati mu ga te zauzvrat dobiti tisuću kuna.

Izbjegavali kamere

Gorgiev odlazi iz pritvora dva dana ranije. Tomin je red za izlazak 29. kolovoza. Kasna je večer, a na izlaznim vratima dočekuje ga – Gorgiev! Vozi ga kući u Strugu gdje Tomo doznaje kako je ovaj, dan ranije, već odveo njegovu suprugu Mariju i sina Nikolu u Zagreb te su potpisali nekoliko ugovora.

– Pronašao nas je prema očevu opisu. Rekao je da se sve dogovorio s ocem i pitao me želim li zaraditi tisuću kuna – rekao je Tomin sin Nikola. Tomo se tome ne protivi pa drugi dan i on odlazi u Zagreb s Damirom i Draženom, drugom dvojicom sinova. Vozi ih Gorgiev i njegov prijatelj, stanoviti Jasmin. Gorgiev im predlaže da pozovu i druge prijatelje. Od četvrtka do subote Gorgiev, Jasmin i treći vozač, čije ime nisu doznali, u Zagreb su nekoliko puta odvezli deset osoba iz Struge, uglavnom mladića, poznanika Tominih sinova. Samo je obitelj Cvetko u Vipu, T-HT-u i Tele2 sklopila je 14 ugovora.

– Dolazili su s tri različita automobila – crvenom caddyju, astri i starijem passatu. Dovezli bi nas do poslovnice Vipa, u kojoj su nas već čekali gotovi ugovori i vrećice s mobitelima. Oni nisu ulazili. Poslije smo shvatili da su izbjegavali nadzorne kamere. Dali bi nam 800 kuna, koliko je trebalo platiti pri potpisu ugovora uz koji se dobije mobitel, a mi smo samo trebali potpisati. Kad smo izašli, njima smo predali vrećicu s mobitelom – svjedoči Tomo Cvetko.

Već nakon pet-šest dana od "transakcije" počeli su im stizati računi, neki i na deset tisuća kuna, potom i opomene. Gorgiev je iznenada postao nedostupan. Računi su sad blokirani, ali obitelj Cvetko ima pedeset tisuća kuna duga. Prevaranti su iskoristili njihovu lakovjernost. Naime, dok su potpisivali ugovore nije im palo na pamet da Gorgievu i Jasminu ne predaju samo mobilni uređaj, nego i SIM karticu – odnosno bjanko-račun. Naivno su mislili da Gorgiev samo želi zaraditi na preprodaji mobitela.

Iz specifikacija računa vidi se što se dogodilo. Računi su im u roku od nekoliko dana "nabijeni" međunarodnim pozivima i SMS-ovima s posebnom cijenom. Jasno je da su prevaranti stvarali profit nekom inozemnom servisu s kojim su povezani, poput "vrućih razgovora" ili 060 brojeva.

Podneseno devet prijava

Naravno, nikad nisu dobili ni obećanih tisuću kuna za svaki uređaj. Samo je Tomo dobio "tisućicu", vjerojatno kao primjer drugima, ali ju je Gorgiev ubrzo zatražio nazad rekavši da će mu drugi dan vratiti 1200 kuna. Slučaj je preuzelo državno odvjetništvo. Darko Galić, glasnogovornik Državnog odvjetništva u Varaždinu, potvrdio nam je da je kaznena prijavu podnesena 20. rujna, a potom još jedna. Ukupno je Gorgieva prijavilo devet osoba.

– Općinsko državno odvjetništvo obavlja izvide. Do danas nije obavljen razgovor s osumnjičenim, odnosno nemamo povratnu informaciju policije kao operativnog tijela – kazao je za Večernji list Galić.

Gorgiev ima prebivalište u Zagrebu i državljanin je Hrvatske, no kako doznajemo, policiji je nedostupan, odnosno nisu ga pronašli. Jasmin, koji se povremeno pojavljivao u priči, pak, odvjetništvu nije ni prijavljen.

>>Prevaren oglasom na internetu, platio mobitel koji nije dobio

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.