NACRT REZOLUCIJE

Kuvajt traži reakciju UN-a, SAD smatra da je Izrael u Gazi bio suzdržan

Foto: Reuters/Pixsell
Kuvajt traži reakciju UN-a, SAD smatra da je Izrael u Gazi bio suzdržan
16.05.2018.
u 00:15
U ponedjeljak ih je na granici s Izraelom ubijeno 60 ljudi, po podacima palestinskog ministarstva zdravstva, dok je SAD svečano otvarao svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu.
Pogledaj originalni članak

Kuvajt je u utorak najavio da će predložiti nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o "zaštiti palestinskih civila" nakon nasilja u Pojasu Gaze, dok je SAD pohvalio izraelsku suzdržanost protiv Hamasa.

Vijeće sigurnosti sastalo se nakon najkrvavijeg dana za Palestince od rata u Pojasu Gaze 2014. U ponedjeljak ih je na granici s Izraelom ubijeno 60 ljudi, po podacima palestinskog ministarstva zdravstva, dok je SAD svečano otvarao svoje veleposlanstvo u Jeruzalemu.

"Teroristička organizacija Hamas godinama potiče na nasilje, puno prije nego je SAD odlučio preseliti svoje veleposlanstvo", rekla je američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. "Nijedna zemlja u ovom Vijeću ne bi postupila suzdržanije od Izraela."

Palestinski veleposlanik Riyad Mansour rekao je da je izraelska "okupacija glavni uzrok nasilja u regiji". Pozvao je Vijeće da "odmah djeluje kako bi se zaustavio pokolj palestinskog naroda".

Izrael tvrdi da postupa u samoobrani kako bi zaštitio svoje granice i zajednice i za sve okrivljuje Hamas.

Kuvajtski veleposlanik Mansour al-Otaibi rekao je novinarima prije sastanka da će vjerojatno u srijedu iznijeti nacrt rezolucije o ovom nasilju. Ne zna se kada bi se o njemu moglo glasati.

Istaknuo je da Izrael kao okupatorska sila mora po Ženevskoj konvenciji osigurati zaštitu za palestinske civile, no on to nije učinio, pa želi da Vijeće učiniti nešto po tom pitanju.

SAD će vjerojatno uložiti veto na bilo kakvu odluku VS UN-a, smatraju diplomati.

SAD je u ponedjeljak blokirao izjavu Vijeća koju je pripremio Kuvajt, a koja je izražavala "šokiranost i tugu zbog ubojstva palestinskih civila" i pozivala na neovisnu i transparentnu istragu, kazali su diplomati.

Al-Otaibi je rekao da se nacrtom rezolucije želi "osigurati međunarodnu zaštitu za civile", ali i dodao da se "još ne razgovara o mirovnoj misiji".

Izaslanik UN-a za Bliski istok Nickolay Mladenov izvijestio je u utorak VS UN-a o nasilju u Gazi. Kazao je da za ubojstva "nema opravdanja" i da "Izrael ima dužnost osigurati primjerenu upotrebu sile".

Kazao je također da Hamas "ne smije koristiti prosvjede kao priliku za postavljanje bombi kod ograde i provokacije" podmetanjem svojih operativaca među prosvjednike.

POPULARNA INFLUENCERICA

Ella Dvornik o bivšem suprugu: 'Svoj razvod ne doživljavam kao loš san, sigurna sam da ćemo biti prijatelji i svemu se smijati'

- Razvod još traje, ali ne doživljavam ga kao loš san. To je samo jedna faza u životu iz koje učim i idem dalje. Ne smatram to ni greškom. Da moram sve ponoviti, ponovila bih, to su sve bile lekcije i blagoslovi. I mi smo danas ljudi koji jesmo zbog toga. Zahvalna sam na cijelom iskustvu, imamo dvije divne kćerkice i puno lijepih uspomena, a sigurna sam da ćemo u budućnosti biti odlični prijatelji i da ćemo se smijati svemu što se dogodilo - priznala je Ella Dvornik u razgovoru za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

Avatar nekakav
nekakav
10:12 16.05.2018.

60 ubijenih civila je suzdržanost. siriju lažno optužili za napad kemijskim oružjem (kojeg nije ni bilo), to je bilo zločinačko i zavrijedilo napad zapada na siriju. nekako su mi proporcije čudne... baš je pravedna ta amerika.

GV
golub Vaso
08:02 16.05.2018.

teroristička država Izrael

RO
robertbruckner
10:39 17.05.2018.

A zakaj nejdeju tam rusit i mitingovat njivi Predigi/imami i njiv Hamas, kaj oni neceju dojti v nebu Koje obecovaju ovima Koje tam dopeljaju kamionima kak je rekla mama ubijenog sina na pokopu: GDJE SU SAD TI PREDIGI/IMAMI GDJE JE SAD TAJ HAMAS, nije tamo bilo niti jednih niti drugih a dosli su kamionima i pokupili sve i odveli na granicu.