Bruxelles

Lalovca čeka procedura makroekonomske neuravnoteženosti?

Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
Lalovca čeka procedura makroekonomske neuravnoteženosti?
07.05.2014.
u 19:15
Ministri financija EU nisu previše komentirali Linićevu smjenu
Pogledaj originalni članak

Slavko Linić trebao je jučer sjediti sa svojim europskim kolegama za stolom u Vijeću EU u Bruxellesu, gdje se na Ecofinu, sastanku ministara financija Unije, raspravljalo i o lošim rezultatima dubinske analize hrvatskog gospodarstva, no u to je vrijeme Linić sjedio u Banskim dvorima na sastanku s premijerom Zoranom Milanovićem koji mu je priopćavao da više nije ministar financija. U Bruxellesu je Linićevo mjesto za stolom popunio veleposlanik Mato Škrabalo, a neki od ministara financija iz drugih zemalja EU rekli su nam nakon sastanka da su primijetili da nema Linića, no da nisu uopće ni razmišljali zašto je tako i što se događa.

To je politika, što možemo – rekao nam je jedan europski ministar financija nakon što je čuo vijest da je hrvatski ministar smijenjen. Na sastancima Vijeća EU svi se ministri jedan prema drugome odnose s dužnim poštovanjem, ali svi vrlo dobro znaju da je unutarnja politika nešto u što se oni sami ne žele drugim državama miješati.

– Bilo je i prije sličnih slučajeva naprasnih odlazaka ministara. Zaželjet ćemo dobrodošlicu novome hrvatskom ministru financija – rekao nam je jedan ministar. Jednog drugog ministra, nakon što je neslužbeno od novinara čuo vijest o Liniću, više od smjenjivanja začudio je drugi podatak: – Kao ministar financija bio je najpopularniji član Vlade?! To je jedinstven slučaj – rekao je taj ministar koji je govorio neformalno pa je želio ostati anoniman.

Ni u Europskoj komisiji nisu željeli komentirati vijest da je premijer Milanović smijenio čelnika ministarstva koje je s Komisijom u stalnom kontaktu zbog sudjelovanja Hrvatske u tzv. proceduri prekomjernog deficita.

– To je unutarnja stvar hrvatske vlade. Trenutačno nemamo komentara – rekao je glasnogovornik EK Jonathan Todd.

Jučer je Vijeće ministara financija bez rasprave usvojilo izvješće o dubinskoj analizi hrvatskog gospodarstva koje je Komisija objavila još početkom ožujka i koje je za Hrvatsku izrazito nepovoljno: izvozni rezultati padaju, tvrtke su prezadužene, javni dug se ubrzano povećava, a sve to događa se u kontekstu niskoga gospodarskog rasta... Dodatno je porazno što Europska komisija ocjenjuje da Hrvatska ima “slab kapacitet za prilagodbu”.

“Slažemo se s Europskom komisijom da prekomjerna makroekonomska neuravnoteženost postoji u tri zemlje – Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji”, zaključili su ministri financija na Ecofinu. Nakon takve odluke Vijeća, Komisija će možda uvrstiti Hrvatsku u još jedan mehanizam nadzora, tzv. proceduru makroekonomskih neuravnoteženosti, o čemu će odlučiti u lipnju, istodobno s ocjenom hrvatskog programa reformi.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ZS
zorom.sigur
20:50 07.05.2014.

Slavko Linic je zaduzio Hrvatsku sa 59 milijardi i unistio je ekomomski stroj u svim prostorima slozenosti. Slavko linic ce progovoriti koliko je sdp-ovacka horda pokrala stanova lokala koje danas koriste. Vrijednost prisvojene imovine od strane SDP-ovacke mafije je vrijdna 97 milijardi KUNA, na vidjelo ce sve izaci poslije IZBORA za EU-parlament.

DU
Deleted user
20:53 07.05.2014.

Zar pomoćnik ministra ne odlazi zajedno s ministrom koji je uhvaćen u kriminalu nekoliko puta?

BU
bubimima
09:24 08.05.2014.

"Jednog drugog ministra, nakon što je neslužbeno od novinara čuo vijest o Liniću, više od smjenjivanja začudio je drugi podatak: – Kao ministar financija bio je najpopularniji član Vlade?! " Ne zna taj ministar da su Hrvati očito mazohisti ili imaju isprane mozgove kada im je omiljeni političar onaj koji im najviše guli kožu raznoraznim haračima.