Turizam

Lani izgubljena milijarda eura, ove godine stotine milijuna minusa

Foto: arhiva 24sata
Lani izgubljena milijarda eura, ove godine stotine milijuna minusa
11.04.2010.
u 20:35
Gubitak je bio veći od turizma nego u turizmu, gosti su malo trošili u izvanpansionu i ove ih se sezone mora navesti da više troše, poručuje Bajs
Pogledaj originalni članak

Svi koji kažu da ne snižavaju cijene, ne govore istinu - tvrdi direktor hotelskog poduzeća Korčula Jure Vlašić.

- Cijene se snižavaju uglavnom za predsezonu, ali i za druge termine. Mi smo ih snizili sedam do osam posto u odnosu na lani, a slično rade i drugi - otkriva Vlašić.

U toj hotelskoj kući za Uskrs nije bilo neugodnih iznenađenja, a do kraja sezone računaju uknjižiti i jedan posto više noćenja nego lani. No, svaka daljnja računica vodi u minuse. Pitanje je samo kolikih će razmjera pad prihoda zbog sniženih cijena biti ove sezone. Lani je turistički utržak, s podjednakim brojem gostiju kao u 2008., podbacio za čak milijardu eura. Bude li podbačaja i ove godine, očekuje se da ipak ima manje nula.

- Najviše ćemo problema imati u lipnju, jer školski praznici u više emitivnih zemalja padaju u svibnju. Taj svibanjski plus djelomično će neutralizirati izgubljeno u lipnju, ostatak će sezone biti nalik lanjskoj godini pa u konačnici eventualni podbačaj ne bi smio biti veći od pet posto, najviše 300 do 400 milijuna eura - procjenjuje Franco Palma iz Hrvatske udruge hotelijera.

U Ministarstvu turizma kažu da nemaju saznanja o hotelijerskim sniženjima koja bi ugrozila turističke prihode, ali tvrde i da problem nije pad prihoda u turizmu nego - od turizma.

- Lani su u turizmu prihodi pali svega četiri posto. Ukupni minus od 15 posto, odnosno milijarda eura manjka, većim je dijelom nastao u pratećem sektoru; gosti su osjetno manje trošili u trgovinama, suvenirnicama i sl. - kaže ministar Damir Bajs. - Mi sve radimo da dovedemo gosta, ali destinacija se ponudom mora prilagoditi njegovu džepu, animirati ga da troši, možda i više nego što je planirao. To je i najveći izazov za ovu sezonu - poručuje ministar.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

OB
-obrisani-
22:08 11.04.2010.

Gospodin D.Bajs je pravi samo za poljoprivredu a ne za turizam

ZD
Zdravek
11:43 12.04.2010.

12.04.2010. u 08:50h pejic je napisao/la: \"dobijem bez bitanja malo namaza sa kruhom\" koliko ja znam to je nobel i tak se radi po ozbiljnim restoranima vani \"a salatu moram sam da pzacinjujem na stolu\" neznam kaj se protiv toga bunis, pa bolje da si sam zacinis koliko ti pase nego da poslje pljucas restoran da su prezacinili ne kuzim, malo bi bil seljo a malo bi se fural na snobizam, daj se odluci

OB
-obrisani-
22:00 11.04.2010.

Turizma nema sve dok Bajs bude ministar turizma amen