Rat u ukrajini

Ukrajinski dron zabio se u poslovnu zgradu u ruskome Kursku: Hitne službe na terenu

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Autori Vecernji.hr, Hina
24.09.2023.
u 12:41
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u subotu da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji prijedlozi UN-a za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nisu realistični".
Pogledaj originalni članak

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u subotu da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji prijedlozi UN-a za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nisu realistični".

Video: Napad na Krim: Raketa doletjela u sjedište crnomorske flote

Tijek događaja: 

12:40 - Ukrajinski dron zabio se u poslovnu zgradu u središtu južnoga ruskog grada Kurska, objavile su u nedjelju ruske vlasti. Posljednjih mjeseci Kijev svakodnevno izvodi napade na ruske gradove u sklopu ukrajinske protuofenzive koja je započela početkom lipnja.

Kursk se nalazi otprilike 90 kilometara od granice s Ukrajinom.

"U Kursku je ukrajinski dron udario u poslovnu zgradu u centru grada", napisao je guverner Roman Starovojt na Telegramu. "Pritom je manje oštećen krov zgrade, a na mjesto događaja izašle su hitne službe", rekao je.

Prošli je mjesec ukrajinski dron prouzročio znatnu štetu na željezničkoj postaji u Kursku, pri čemu je ozlijeđeno pet osoba.

9:23 - Jedna je osoba poginula, a tri su ozlijeđene u ruskim napadima na Hersonsku oblast, objavio je regionalni guverner Oleksander Prokudin na Telegramu.

Ruske snage pokrenule su 83 napada tijekom proteklog dana, rekao je Prokudin, ispalivši ukupno 332 granate - 28 granata samo na grad Kherson.

"Ruska vojska gađala je stambene četvrti naseljenih područja u regiji." Prokudin je rekao, napominjući da je meta bila i bankarska institucija u okrugu Beryslav.

7:08 - Nakon tjedan dana na Općoj skupštini UN-a kojom je dominirala rasprava o ruskom ratu u Ukrajini, Moskva je u subotu uzvratila udarac, s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom koji se prvo obratio delegatima u govoru u dvorani Opće skupštine, a zatim se obratio međunarodnom tisku u širokom tekstu. - opsežan brifing pun optužbi protiv Zapada – koji je opisao kao “carstvo laži”.

“U govorima mnogih govornika koji su govorili prije mene već je bila izražena ideja da naš zajednički planet prolazi kroz nepovratne promjene i da se novi svjetski poredak rađa pred našim očima”, rekao je Lavrov u obraćanju državama članicama.

VEZANI ČLANCI:

“Konture budućnosti stvaraju se u borbi između svjetske većine, koja zagovara pravedniju raspodjelu globalnog bogatstva i civilizacijske raznolikosti, i između onih nekoliko koji koriste neokolonijalne metode pokoravanja kako bi zadržali svoju nedostižnu dominaciju”, kazao je. 

Lavrov ne bi bio prvi ovaj tjedan koji je tvrdio da zastarjele strukture globalnog upravljanja koče zamah prema klimi i ekonomskoj pravdi. Ali njegov fokus bio je na zapadnim podupirateljima Ukrajine i NATO-u - organizaciji za uzajamnu obranu formiranoj nakon Drugog svjetskog rata za obranu zapadnih naroda od Sovjetskog Saveza. Dok se ruski rat u Ukrajini zahuktava, a zapadni saveznici nastavljaju usmjeravati vojnu pomoć Kijevu, Lavrov je u subotu upozorio da smatra da su SAD, UK i drugi "izravno u ratu s nama".

"Ovo možemo nazvati hibridnim ratom, ali to ne mijenja stvarnost", rekao je Lavrov novinarima, dodajući: "Oni su učinkovito uključeni u neprijateljstva s nama koristeći Ukrajince kao stočnu hranu.", piše CNN

7:00 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dodijelio je državna priznanja dvama poljskim volonterima tijekom svoga zaustavljanja u Poljskoj u subotu, iako se nije susreo s dužnosnicima s obzirom na to da su odnosi između dvije zemlje zategnuti zbog uvoza žitarica.

Poljska je prošli tjedan odlučila produžiti zabranu uvoza ukrajinskih žitarica, poljuljavši odnose Kijeva sa susjednom zemljom koja je bila jedan od najvažnijih saveznika otkad je Rusija prošle godine izvršila invaziju na Ukrajinu. Poljski premijer je rekao Zelenskom u petak da ne "vrijeđa" Poljake, zadržavajući oštru retoriku prema Kijevu uoči izbora 15. listopada. Vladajuću stranku Pravo i pravda (PiS) kritizirala je krajnja desnica zbog onoga što tvrde da je vladin podređen stav prema Ukrajini.

Zelenskij je razljutio susjede kad je rekao Općoj skupštini UN-a u New Yorku da Kijev radi na tome da zaštiti kopnene rute za izvoz žitarica, no da "politički teatar" samo pomaže Moskvi.

U subotu, na putu kući, uručio je je priznanja Bianki Zalewskoj, novinarki koja je pomogla prevesti ranjenu djecu u poljske bolnice, i Damianu Dudi, koji je okupio medicinski tim da pomogne ranjenim vojnicima blizu prvih linija bojišnice.

Zelenskij je zahvalio svim Poljacima koji "su od prvih dana otvorili svoje obitelji, svoje domove, same sebe i pomogli."

"Vjerujem da bilo koji izazovi na našem zajedničkom cilju nisu ništa u usporedbi s činjenicom da postoji takva snaga između naših naroda."

Jedan od dobitnika priznanja, Duda, rekao je Reutersu da je Zelenskij bio vrlo neformalan na sastanku, poput starog prijatelja.

"Za nas, politika nije važna, ono što nam je važno je pomoći ljudima kojima je to potrebno", rekao je Duda.

Šef Ureda za međunarodnu politiku poljskog predsjednika, Marcin Przydacz, rekao je portalu Onet.pl da njegov ured nije primio nikakav prijedlog sastanka tijekom boravka ukrajinskog predsjendika u Poljskoj.

6:15 - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u subotu da mirovni plan koji je predložila Ukrajina, kao i najnoviji prijedlozi UN-a za oživljavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko crnomorskih luka ,"nisu realistični".

Lavrov je govorio nakon tjedna intenzivne globalne diplomacije na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika u sjedištu UN-a u New Yorku gdje su Ukrajina i njezini zapadni saveznici nastojali prikupiti potporu Kijevu.

"To je potpuno neizvedivo", rekao je Lavrov o mirovnom planu u 10 točaka koji promovira Kijev. "To nije moguće provesti. Nije realno i svi to razumiju, ali istodobno kažu da je to jedina osnova za pregovore."

Rekao je da će sukob biti riješen na bojnom polju ako Kijev i njegovi zapadni saveznici ostanu pri tom stajalištu.

Lavrov je dodao da je Moskva napustila crnomorsku inicijativu za žito jer obećanja data Rusiji - uključujući uklanjanje sankcija ruskoj banci i njezino ponovno povezivanje s globalnim sustavom SWIFT - nisu ispunjena.

Rekao je da posljednji prijedlozi UN-a za oživljavanje tog izvoznog koridora za ukrajinske poljoprivredne proizvode "jednostavno nisu realni".

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 73

Avatar dosadno
dosadno
08:45 24.09.2023.

Stvaranje "multipolarnog" svijeta genocidnom i divljačkom agresijom na susjeda?!? Ograditi zidom.

CR
Croatiadobola
08:29 24.09.2023.

Putin I njegov režim su agresijom željeli riješiti stvari u susjednoj državi. Bestijalno ubijanje ljudi i razaranje traju više od godinu dana zahvaljujući ruskom ekspanzionizmu. Ne smije se dopustiti Rusiji da rješava stvari na nasilan i zaostao način. Zapad mora uložiti napore da Rusi slome zube u Ukrajini a sve one koji se ne.mogu svrstati na koju če stranu blokirati i isključiti iz europskih tokova, osobito strukture by vučić, dodik i sl.

DU
Deleted user
08:56 24.09.2023.

Drugi brod s ukrajinskim žitom stigao je u nedjelju u tursku luku Istanbul iz Crnog mora, pokazuju podaci portala za praćenje pomorskog prometa, unatoč prijetnjama Moskve da će napasti brodove koji uplovljavaju i isplovljavaju iz Kao što je poznato ruska crnomorska flota je dobrim dijelom uništena kao i kopnena vojska tako da hrabri Ukrajinci više neće imati problema s isporukom žitarica.