međunarodna zajednica zgrožena

Lavrov: Otkriće trupala u Buči je provokacija koja je trebala "minirati" rusko-ukrajinske pregovore

Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
Rat u Ukrajini
05.04.2022.
u 22:23
Kijev je osudio ruski "pokolj", a Moskva niječe bilo kakvu odgovornost i tvrdi da je sve to predstava koja će se sigurno ponoviti
Pogledaj originalni članak

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je u utorak da je otkriće trupala u ukrajinskom gradu Buči bilo "provokacija" koja je trebala minirati pregovore Kijeva i Moskve koji su u tijeku.

- Postavlja se pitanje: Čemu služi ova otvorena provokacija puna laži (...) Došli smo do zaključka da je trebala biti izlika kako bi se minirali pregovori - rekao je Lavrov u video snimci objavljenoj na ruskoj televiziji.

>> VIDEO Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio Buču i obišao mjesta masovnih stradanja

Pregovori Ukrajine i Rusije se nastavljaju. Prošlog tjedna, nakon sastanka u Istanbulu, Moskva je objavila da drastično smanjuje vojno djelovanje na sjeveru Ukrajine. Kijev je pak predao Moskvi prijedloge u kojima traži međunarodni ugovor koji bi potpisale zemlje, jamci njegove sigurnosti. Ukrajina bi zauzvrat prihvatila status "nenuklearne" i neutralne zemlje, odustala bi od članstva u NATO-u i od uspostave stranih vojnih baza na svom teritoriju.

Moskva se, po ovim ukrajinskim prijedlozima, ne bi smjela protiviti ulasku Kijeva u EU. Kremlj zasad nije službeno odgovorio na ove prijedloge i pregovori se nastavljaju putem video konferencije.

Kako je rekao Lavrov, situacija u Buči treba "skrenuti pozornost s pregovaračkog procesa, skrenuti pozornost s činjenice da se ukrajinska strana, nakon Istanbula, počela 'vraćati natrag' i pokušava postaviti nove uvjete".

Ipak je istaknuo da je Rusija "spremna" nastaviti pregovore. Ove optužbe dolaze u času dok je međunarodna javnost zgrožena otkrićem velikog broja trupala u Buči, nakon povlačenja ruske vojske.

Kijev je osudio ruski "pokolj", a Moskva niječe bilo kakvu odgovornost i tvrdi da je sve to predstava koja će se sigurno ponoviti.

>> VIDEO Svijet zgrožen pokoljem u Buči, traži se istraga

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
12:31 06.04.2022.

Je li to isti onaj Lavrov koji je rekao da Rusija nije napala Ukrajinu?

Avatar Croatino
Croatino
10:54 06.04.2022.

Lavrov je prije rata bio cijenjen diplomat sa vise desetljeca iskustva. Mozda njega i njegov stav nisu voljeli, ali je bio respektabilan politicar. Sad u 70-oj godini zivota unistio je kompletnu karijeru kao politicar i kao covjek, ko ce njemu poslije ove agresije ista vjerovati? Pa da tvrdi da je trava zelena za vrijeme pregovora svak bio isao jos jedanput pogledat kroz prozor.

Avatar Kukulkan
Kukulkan
08:26 06.04.2022.

Tako je Lavrove, tamo rusi nisu ni bili. Elte