TUŽITELJSTVO TRAŽI GODINU DANA ZATVORA

Lažirao e-mail adresu Zlate Hrvoj Šipek pa poslao poruku Plenkoviću: 'Sumnjičite se za izdaju Hrvatske...'

Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
Sinj: Premijer Andrej Plenković s ministrima na 309. Sinjskoj alci
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Andrej Plenković posjetio Javnu vatrogasnu postrojbu u Makarskoj
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Rijeka: Premijer Plenković na misi na Trsatu
20.08.2024.
u 10:45
Renato V., koji živi u Švedskoj, zamolbenim je putem ispitan u  Švedskoj, te je negirao počinjenje djela za koje se tereti
Pogledaj originalni članak

"Pozvani ste na ispitivanje radi kaznenog djela. Osumnjičeni ste za izdaju Republike Hrvatske i njezinog naroda." E-mail poruka tog sadržaja jednog dana u svibnju 2021. stigla je na e-mail adresu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, a pošiljatelj je, bila Zlata Hrvoj Šipek, u to vrijeme glavna država odvjetnica. Barem na prvu. Jer ispostavilo se da je e-mail poruka, koja je usput bila puna pravopisnih  grešaka pa je tako pisalo "poziv na ispitivanje radijskog kaznenog djela, a osumljičani ste za izdavanje Republike Hrvatske..." poslana navodno s adrese Hrvoj Šipek, bila - krivotvorena.

Uostalom pogreške, pravopisne, napravljene su i u imenu e-mail adrese jer je pisalo da je spomenuta poruka premijeru Plenkoviću poslana s e-mail adrese "Zlata. Hrvoje. Sipek@dorh.hr". A onaj tko je, prema navodima ODO Zagreb, "zaslužan" za  krivotvorenje tog mejla je Renato V. (38), državljanin Hrvatske i Švedske, koji je sada optužen za neovlaštenu izradu računalnih  podataka s namjerom da ih uporabi. Tužiteljstvo za Renata V., koji živi u Švedskoj, traži godinu dana zatvora, a tereti ga se da je  nevjerodostojnu e-mail adresu Hrvoj Šipek neovlašteno izradio u Češkoj i Švedskoj, te da je poruku koja ga je sada stajala optužnice na premijerovu e-mail adresu poslao 20. svibnja 2021. u 3.17.

Renato V., koji živi u Švedskoj, zamolbenim je putem ispitan u  Švedskoj, te je negirao počinjenje djela za koje se tereti. No demantira ga  posebno izvješće Službe kibernetičke sigurnosti MUP-a, koja je utvrdila da je e-mail adresa bivše GDO krivotvorena te da je sporna e-mail poruka poslana preko mrežne stanice emkei.cz koja, navodi se u optužnici, pruža usluge slanja e-pošte lažiranih pošiljatelja. Nadalje, od spomenute mrežne stranice nabavljeni su podaci o IP-adresama s kojih je lažirana e-pošta, pa je utvrđeno da se spomenute IP adrese nalaze u Švedskoj te da su dodijeljene Renatu V. i članu njegove obitelji. Osim toga Renato V., inače nezaposleni električar, već je osuđivan zbog istovjetnih kaznenih djela, što je za tužiteljstvo još jedan dokaz da je počinio to za što ga terete.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

EJ
ejStef
08:46 21.08.2024.

Hm, da li mu je Plenković kriv što je nekada otišao u Švedsku ili je kriv što je tamo nezaposlen... Isto ljudi nemaju pametnijeg posla, a da su im svi drugi krivi, to je već uobičajeno.