SUĐENJE

"Lažni doktor" ne osjeća se krivim

19.06.2002.
u 00:00
* Filipović je upravo završio vojni rok, koji je služio u Zdravstvenoj satniji
Pogledaj originalni članak

ZAGREB - Ne osjećam se krivim, izjavio je zagrebačkoj sutkinji Melaniji Grgić jučer nezaposleni medicinski tehničar Siniša Filipović (21), optužen za krivotvorenje isprava i nadriliječništvo. Filipović, koji je prije dvadesetak dana završio šestomjesečni vojni rok, koji je služio u u Zdravstvenoj satniji te na slunjskom poligonu, došao je na početak suđenja pomalo izmijenjena opisa (kosu je obojio u plavo), odjeven od glave do pete u safari odjeću. Jučer je svjedočilo nekoliko liječnika i jedna tajnica, a mišljenje o Filipoviću dala je socijalna radnica. Ostali svjedoci na redu su u rujnu.

Mladi dr. Tomislav Kuna s Kirurgije KB Sestara milosrdnica na Vinogradskoj cesti posvjedočio je da je Filipovića viđao na Kirurgiji, ali ne zna je li što radio pacijentima.

Nije mi bio neobičan

- Nije mi bio neobičan, govorio je da želi specijalizirati kardiokirurgiju u Houstonu, gdje ima rođake - rekao je liječnik. Još je kazao da za pripremu operacijskog polja prije zahvata, za što optužba tvrdi da je radio Filipović, ne treba biti liječnik.

Suprotno je o tome rekao idući svjedok prof. dr. Pero Martinac, predstojnik Kirurške klinike KB Dubrava, gdje je Filipović također zavirio.

- Držati kuke za operacije može doista stvatko, ali pranje i priprema operacijskog polja nešto je sasvim drugo! To je složen posao, jer može doći do infekcije, pa nema govora da bi to smio raditi medicinski tehničar. On može samo dodavati predmete kao pomoćna radna snaga - kazao je Martinac.

Prof. Martinac inače je rekao da je prvi put Filipovića sreo kad mu je ovaj došao također s američkom pričom, želeći volontirati.

- Rekao sam da ne primamo volontere i neka verificira i nostrificira američku diplomu. Mjesec i pol kasnije, tajnica ravnatelja kazala je da zovu iz Ferala Tribunea. S njima sam inače imao loših iskustava, ali je taj novinar bio ljubazan i rekao: "Znamo da je psihički bolesnik radio kod vas". Uskoro je buknula afera, a onda su uslijedila preslušanja na policiji, sudu... Užas! Međutim, tvrdim da na mojem odjelu u operacijske dvorane nije ulazio nitko za koga ja ne bih znao - završio je Martinac.

Prim. dr. Petar Kirac s Kirurgije u Vinogradskoj posvjedočio je kako je upozorio Filipovića da smije samo gledati, i da su tada imali još dva volontera. Dva ili tri mjeseca kasnije prigovorio mu je što spava na klinici i što se osorno ponaša prema nižem osoblju, primjerice, da naručuje da mu donose sendvič, kakve su pritužbe stigle do primarijusa.

Danas zbog štednje, pogotovo ljeti, biva drukčije

- Kolege neurokirurzi potom su me upozorili da se čini kako Filipović nije liječnik, a ubrzo su i novine počele pisati o tome. Do tada, Filipović je u operacijskoj dvorani ponekad bio drugi asistent, poput stažista ili specijalizanta. Naime, nekad je i drugi asistent uvijek morao biti kirurg koji je u stanju i sam operirati, ali danas zbog štednje, pogotovo ljeti, kad su odmori, biva drukčije.

- Filipović je uzimao anamneze kod primanja pacijenata, ali nije pisao povijesti bolesti. Inače, na odjelu imamo zaista jednog kirurga dr. Filipovića, koji je poslije imao velike neugodnosti, jer su mnogi pacijenti mislili da su bili u rukama Siniše Filipovića, a i mene tuži jedna pacijentica čiju je medicinsku dokumentaciju potpisao Siniša Filipović - rekao je prim. Kirac.

Ništa neobično nije primijetio ni svjedok dr. Vučetić, također s Kirurgije u Vinogradskoj.

Socijalna radnica Jasna Belas, pak, uz ostalo je rekla da je Filipović odrastao u donekle otežanim uvjetima, te da je u srednjoj školi bio vrlo ambiciozan i uspješan. Ona je mišljenja da bi se na njega, u slučaju osuđujuće presude, mogao primijeniti i blaži zakon, onaj o sudovima za mladež.

H. Dečak

Pogledajte na vecernji.hr