DRSKI SLUČAJ PREVARE

Lažnoj poznanici s društvene mreže u dva navrata uplatio 4.000 kuna

Foto: Pixabay
Lažnoj poznanici s društvene mreže u dva navrata uplatio 4.000 kuna
24.02.2022.
u 14:59
Nastavno na spomenuti slučaj i preuzimanje osobnih podataka stvarnih osoba stvaranjem novih tzv. „kloniranih“ profila, policijski službenici upozorili su građane koji koriste društvene mreže da budu oprezni i dobro razmisle prije nego što nekome uplate novac.
Pogledaj originalni članak

Novi slučaj računalne prijevare dolazi iz Nove Gradiške. U tamošnjoj policijskoj postaji u srijedu je zaprimljena prijava o počinjenom kaznenom djelu prijevare. Kako se navodi u priopćenju PU brodsko-posavske, 59-godišnji muškarac je u ponedjeljak, 21. veljače u jutarnjim satima putem društvene mreže dobio poruku s profila osobe koju inače poznaje.

U porukama je osoba zatražila da joj putem kupona Paysafe card uplati bonove u iznosu ispod dvije tisuće kuna. Nakon uplate dobio je poruku da uplata nije prošla te je potrebno ponovno uplatiti isti iznos, što je i učinio. U srijedu, 23. veljače, 59-godišnjak je nazvao poznanicu koja mu je rekla da od njega nije ništa tražila, te je shvatio da je prevaren i oštećen za nekoliko tisuća kuna. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad i kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela.

Nastavno na spomenuti slučaj i preuzimanje osobnih podataka stvarnih osoba stvaranjem novih tzv. „kloniranih“ profila, policijski službenici upozorili su građane koji koriste društvene mreže da budu oprezni i dobro razmisle prije nego što nekome uplate novac. Takve profile je vrlo lako napraviti, te se osoba dovodi u zabludu da komunicira s poznanikom, dok u stvarnosti ostvaruje komunikaciju s počiniteljem kaznenog djela.

- Građani, budite oprezni, dobro razmislite i provjerite sve okolnosti ukoliko se od vas traže uplate. Kontaktirajte svoju poznanicu ili poznanika putem telefona te provjerite treba li uistinu vašu pomoć. Ako smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192 – poručili su iz policije.

VIDEO: Što agresija Rusije znači za Hrvatsku?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.