DOM & VRT

Legalizacija: Komu se obratiti, gdje predati zahtjev i što učiniti

Foto: Thinkstock
Legalizacija: Komu se obratiti, gdje predati zahtjev i što učiniti
21.02.2013.
u 12:19
Kako se ulazak u Europsku uniju bliži, tako se i ubrzava smanjenje broja ilegalnih građevina
Pogledaj originalni članak

Legalizacija nekretnina proces je kojim se ishoduje odgovarajući akt kako bi se bespravno sagrađeni objekt legalizirao, odnosno bio u skladu sa zakonom. Kako se ulazak u Europsku uniju bliži, tako se i ubrzava smanjenje broja ilegalnih građevina, a građani se pozivaju da svoje bespravno sagrađene objekte ili dijelove objekta koji su izvan dozvoljenih gabarita, ako ih imaju, čim prije stave u proces legalizacije.

Kako bi se objekt legalizirao, potrebno je podnijeti zahtjev nadležnom sudu koji je, između ostalog, dostupan i na stranicama Zagrebačke banke koja, uz ispunjavanje traženih uvjeta, odobrava kredite za troškove legalizacije objekta. Sami troškovi ovise o nizu parametara koji su dostupni na službenoj stranici legalizacije-objekata.com.

Aktualni Zakon o legalizaciji objekata ne predviđa kaznu za bespravnu gradnju, ali predviđa naknadu za zadržavanje nezakonito sagrađene zgrade u prostoru. Riječ je o iznosu koji se može kretati od 500 do više od 10.000 kuna, a preciznije se može odrediti u poglavlju "Izračun cijene legalizacije" na istoj stranici. Troškovi procesa nadalje uključuju snimku izvedenog stanja koju izrađuje ovlašteni projektant, geodetsku snimku te vodni i komunalni doprinos. Više informacija o legalizaciji građani mogu dobiti kod nadležnog suda za konkretni objekt.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.