želi javnu raspravu

Leko odbio požuriti raspravu o izmjenama izbornog zakonodavstva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Leko odbio požuriti raspravu o izmjenama izbornog zakonodavstva
06.10.2014.
u 14:23
Mislim da je izborno zakonodavstvo takve vrijednosti da ni jedna lobistička ili društvena skupina nema pravo na ekskluzivno predlaganje zakona samo za sebe, uvjeren je predsjednik Sabora
Pogledaj originalni članak

Predsjednik Sabora Josip Leko odbio je danas poziv grupe zastupnika i GONG-a da se požuri raspravu o njihovom prijedlogu izmjena izbornog zakonodavstva. Podsjetimo, jutros je ta grupa zastupnika apelirala na njega da ubrza cijelu proceduru tvrdnjom da je vrijeme da predsjednik Sabora "pokaže hrabrost i odlučnost da inicijativu zastupnika stavi na dnevni red", a Leko je odgovorio da promjena izbornog zakonodavstva "ne počiva na hrabrosti i odlučnosti pojedinca, nego na pravilima i standardima koji vrijede u ovoj zemlji".

- Ovdje je riječ o Poslovniku i standardima te o odnosima između vlade i parlamenta. To su pravila kojih se moramo držati, inače bismo otišli u subjektivnost, koja je vrlo opasna – objasnio je Leko te dodao da svi zakonski prijedlozi u proceduri imaju isti status te da su sada na javnoj raspravi.

- Mislim da je izborno zakonodavstvo takve vrijednosti da ni jedna lobistička ili društvena skupina nema pravo na ekskluzivno predlaganje zakona samo za sebe – uvjeren je predsjednik Sabora koji smatra da bi se, kako bi se pronašlo što kvalitetnije rješenje, u raspravu o izmjeni izbornih pravila trebale uključiti sve demokratske institucije, znanstvena i široka javnost.

- To je zadatak javne rasprave i očekujem da će javna rasprava izroditi nešto što će, po mom sudu, omogućiti jači utjecaj birača na to tko ih zastupa i predstavlja u tijelima vlasti. Moja je želja da se to dogodi, ali ne bih procjenjivao ni jedan institut posebno, ni jednu inicijativu posebno, s obzirom na ulogu predsjednika Sabora. Očekujem da i radna tijela Sabora i Vlada, u skladu s Poslovnikom i standardima koji vrijede, daju svoja stajališta o svakom prijedlogu, ali očekujem i da se u to uključi i hrvatska javnost - pojašnjava Leko koji ipak smatra da je moguće da Sabor predložene izborne zakona raspravi prije kraja godine.

>>Predložen skandinavski izborni model, a postojeći nema nitko

>>Što biskupi odobravaju, a što zamjeraju inicijativi za referendum

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
17:03 06.10.2014.

Mislim da je izborno zakonodavstvo takve vrijednosti da ni jedna lobistička ili društvena skupina nema pravo na ekskluzivno predlaganje zakona samo za sebe, uvjeren je predsjednik Sabora...

Avatar Florida_manatee
Florida_manatee
18:06 06.10.2014.

Neznam o cem ovaj laprda politikant. Dok jedni prijedlozi stoje na dnu godinama drugi su odmah prvi. A ovaj isprdak laprda o nekakvim pravilima samo njemu znanim. Koji krete.. nama vode drzavu.