uoči Pete sjednice

Leko: Šprem se javio u Sabor, zvuči optimističnije

Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
Leko: Šprem se javio u Sabor, zvuči optimističnije
10.09.2012.
u 15:17
Planiramo zasjedati četiri tjedna, od 18. rujna do 19. listopada, možda čak i duže, ovisno o budućim novim točkama koje dobijemo iz Vlade – najavio je Leko te dodao kako očekuje da će zanimanje javnosti biti usmjereno na sve zakone
Pogledaj originalni članak

Peta sjednica Hrvatskog sabora počinje u utorak 18. rujna aktualnim prijepodnevom. Sjednica će početi bez predsjednika Borisa Šprema koji je i dalje na liječenju u Americi, no potpredsjednik Josip Leko, iako ne zna kakvo je točno njegovo zdravstveno stanje u ovom trenutku, kaže da se Šprem javio u Sabor te da mu zvuči optimističnije.

– Dobili smo iz Vlade novih 59 točaka dnevnog reda , a ostalo je i desetak s prethodne sjednice, dakle imat ćemo skoro 70 točaka dnevnog reda. Planiramo zasjedati četiri tjedna, od 18. rujna do 19. listopada, možda čak i duže, ovisno o budućim novim točkama koje dobijemo iz Vlade – najavio je Leko te dodao kako očekuje da će zanimanje javnosti biti usmjereno na sve zakone istom pažnjom, pogotovo što imaju nekoliko zakona koji će određivati i neka fiskalna davanja ili buduće odnose trgovačkih društava, prethodnu nagodbu prije stečaja, novi Zakon o boravištu i prebivalištu, strategiju zdravstva do 2020. godine te da posljednji tjedan misle okrupniti raspravu o izvještajima koji stoje u dnevnom redu. Ovaj mjesec trebali bi biti raspisani i pozivni natječaji za vanjske članove radnih tijela Sabora.

Bez Tuđmana

Ratifikacija sporazuma Tuđman – Izetbegović nije došla u saborsku proceduru, ali Leko je rekao da ga očekuju skoro.

– Priznajem da sam površno pregledao taj sporazum, veže se na Badinterovu komisiju i granice koje su vrijedile u trenutku raspada bivše države, dakle republičke granice moraju se utvrditi kao državne granice i o tome ovisi kako će taj sporazum izgledati u Hrvatskom saboru. Nije pitanje treba li ga ratificirati ili ne, nego zašto to nije dosad riješeno, posebno od onih koji sada prigovaraju da sporazum nije dobar. Zašto nisu vodili političke akcije da se promijeni i da se reguliraju odnosi kako treba? Kad dođe u proceduru, moći ću dati svoj osobni stav kakav je sporazum – tvrdi Leko koji nije još htio govoriti o tome kojom većinom treba ratificirati taj sporazum – polovičnom i dvotrećinskom.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je njegova stranka i dalje protiv ratifikacije dok ekspertne skupine još jednom ne utvrde činjenično stanje.

– Čekalo se 12 godina, ne vidim razloga da se ne pričeka još godinu dana da budemo načisto. Mislim da bi stvaranje problema u tom dijelu teritorija, ako ne bude pravično riješen taj problem, definitivno mogao na duže vrijeme generirati loše odnose s Bosnom i Hercegovinom, a to nije interes ni nama ni BiH. U svakom slučaju potrebna je dvotrećinska većina jer je riječ o promjenama, a ne utvrđivanju granica – objašnjava Karamarko te dodaje da mu je teško govoriti o tome zašto njegova stranka, iako je bila osam godina na vlasti, nije promijenila taj sporazum.

– Očito se o tom pitanju nije ni razmišljalo dok nije došlo na dnevni red, možemo postaviti pitanje zašto ni predsjednik Tuđman nije dao da se ratificira nakon što ga je potpisao – ustvrdio je predsjednik HDZ-a te najavio kako će zastupnici iz njegove stranke na ovoj i idućim sjednicama Sabora imati "dobrih aktivnosti, velikih akcija, odnosno radit će sve što moraju raditi i to vrlo žestoko."

>>Hoće li carfilzomib, novi lijek za mijeloblastom, pomoći B. Špremu?

>>Još se ne zna postoji li i koji će lijek u SAD-u preporučiti Špremu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ĆA
ćaćaća
15:34 10.09.2012.

ne spadam u kategoriju ljudi koji vole biračka mjesta(niti se svrstavam u sdp niti u hdz)ali želim čovijeku da ozdravi...

DU
Deleted user
15:37 10.09.2012.

Kad će se sastati liječničko povjerenstvo HZZO-a?

Avatar ludi kekec
ludi kekec
15:47 10.09.2012.

i šta kaže šprem - jel' hzzo uredno i na vrijeme šalje doznake?