Prijedlog

Lesar: Dužnosnicima koji završe u pritvoru tek minimalna plaća

Foto: Arhiva VL
Lesar: Dužnosnicima koji završe u pritvoru tek minimalna plaća
13.12.2010.
u 12:11
- Ustanovio sam da u oba zakona za vrijeme kada se dužnosnik ili zastupnik nađe u istražnom pritvoru, zatvoru ili čak odslužbenju kazne zatvora do šest mjeseci ima pravo primati punu plaću kao da radi
Pogledaj originalni članak

- Smatram da bi zbog društvene pravednosti i odgovornosti u Hrvatskoj, državni dužnosnici koji završe u zatvoru, istražnom zatvoru ili pritvoru ili odsluženju kazne zatvora manjoj od šest mjeseci, dakle kada po sili zakona ne dolazi do prestanka mandata, imali pravo tek na minimalnu plaću propisanu zakonom o minimalnoj plaći.  Barem u tom dijelu određena je količina jednakosti, pa čak i u kriminalu.

Stoga sam predsjednici Vlade Jadranki Kosor uputio  otvoreno pismo u kojem pozivam da Vlada u saborsku proceduru po hitnom postupku uputi izmjene Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika i Zakona o obvezama i pravima zastupnika u Saboru - kazao je Dragutin Lesar, predsjednik i zastupnik Hrvatskih laburista -Stranke rada.

- Ustanovio sam da u oba zakona područje plaće i primanje plaće za vrijeme kada se dužnosnik ili zastupnik nađe u istražnom pritvoru, zatvoru ili čak odsluženju kazne zatvora do šest mjeseci ima pravo primati punu plaću kao da radi. Zakonom o radu, ukoliko radnik završi u pritvoru, istražnom zatvoru, istog trenutka poslodavac uskraćuje pravo na plaću i nema obveze osim plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na minimalnu osnovicu koja je propisana zakonom - nastavio je Lesar. Dodaje da je za državne službenike propisano da u tom slučaju slijedi suspenzija iz službe i pravo na 60 posto plaće, a ako uzdržava člana obitelji 80 posto.

Može se postaviti i pitanje zašto nisam predložio izmjene i dopune zakona pa imam i odgovor - jer da bi oporbeni prijedlog uopće bio uvršten u dnevni red treba najmanje dva mjeseca, a da bi se otvorila rasprava, u prosjeku dvije godine. Mislim da bi Vladin prijedlog zaslužio hitnu proceduru - kaže Lesar. A  tu je i proklamirano načelo borbe protiv korupcije - dodaje. Podsjetio je na slučaj Branimira Glavaša, koji se kao zastupnik našao u situaciji da odgovara pred pravosuđem, a i bio je u bijegu  od hrvatskog pravosuđa, izvan teritorija RH, sve to vrijeme primao je punu plaću, prema zakonima koji, nažalost, u Hrvatskoj još vrijede.

- A danas svjedočimo drugom slučaju, da je jedan saborski zastupnik u pritvoru u inozemstvu. Prema neslužbenim informacijama, on nije aktivirao pravo na plaću, ali ako to želi, može i primat će punu plaću kao da je na radnom mjestu - nastavio je Lesar .

Na pitanje novinara može li se zbog činjenice da je Sanaderu  blokirana imovina očekivati da će aktivirati pravo na plaću, Lesar  je bez ustezanja kazao kako takva mogućnost postoji.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

OB
-obrisani-
12:40 13.12.2010.

Odgovornost je jedan od najvećih problema hrvatskih političara i društva kako na državnoj razini tako i na lokalnoj razini.Saborski zastupnici su donijeli niz zakona i privilegija koji ih štite od bilo kakve odgovornosti.Neshvatljivo mi je otezanje oko donošenja hitnih mjera suspenzija na osobna primanja zastupnika koji je pod istragom.Kao da smo u komunizmu pa su još uvijek nezamjenljivi i izabrani na doživotni rok.

X2
xychhr-200
12:44 13.12.2010.

Jebem ti zakone koji kriminalcima dozvoljava da sjede u Saboru i Vladi... a ako završe u zatvoru... za to još primaju debele plaće. Stvarno odvratno i nevjerojatno...!!!

OB
-obrisani-
12:30 13.12.2010.

@@@@ A ŠTA JE SA PRAVOM NA MIROVINU::? ....................................................................................................................................... Lesar, nemoj još i ti razočarati. Treba zatražit ukidanje prava na mirovinu svima dužnosnicima za koje se utvrdi da su se okoristili državnom imovinom na svim razinama ili su upleteni u korupciju, mito, zlouporabu položaja sa namjerom stjecanja osobne koristi ili su to pogodovali drugima! To treba ozakoniti. A ne da narod naknadno takvima još doprinosi za mirovinu. I to za 5 umirovljenika!