Reakcije na rebalans

Lesar: Vlada bi trebala ići na post do kraja godine, a ne samo do Uskrsa

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Lesar: Vlada bi trebala ići na post do kraja godine, a ne samo do Uskrsa
05.03.2014.
u 14:33
Oporba nije zadovoljna predloženim rebalansom proračuna
Pogledaj originalni članak

Oporba nije zadovoljna predloženim rebalansom proračuna koji je, tvrde, samo dokaz da Vlada uopće ne zna što radi.

- Vlada bi trebala ići na post do kraja godine, a ne samo do Uskrsa - komentirao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar koji jedinim pozitivnim potezom u rebalansu ocjenjuje vraćanje doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto, što im njegova stranka sugerira od trenutka kada je Vlada bila donijela odluku da ga smanji s 15 na 13 posto.

- Istim argumentima kojim smo mi branili da doprinos ne smanjuje oni danas predlažu njegovo vraćanje na 15 posto. Najveću cijenu ovog rebalansa platit će nezaposleni radnici i bolesnici zbog 710 milijuna kuna smanjenja stavke u zdravstvenom sustavu što smatramo neprihvatljivim, a u kontekstu povećanja prihodovne strane za sam zdravstveni sustav – tvrdi Lesar te dodaje kako je izostanak investicija i smanjenja poticaja putem HBOR-a i direktnog poticanja poduzetništva signal da u ovoj godini vlada ne računa na značajniji rast odnosno pojačavanje investicija javnog sektora. Efekt od 5,8 milijardi na prihodovnoj strani i 2.9 milijardi na rashodovnoj strani je onaj balans gdje se ove godine pokušava doći do deficita od 4,5 posto što je direktiva Europske komisije, kaže on. - Ponovno ističem da ekonomski stručnjaci u Europi danas upozoravaju da kriterij je tri posto deficita za nacionalnu ekonomiju i društvo održiv ako je rast BDP-a 5 posto. Još uvijek se samo mjerama štednje i ušteda pokušava pokrenuti gospodarstvo, ali to na žalost neće ići – uvjeren je Lesar. Tvrdnje premijera da je rezove trebalo napraviti i ranije te da oni neće ići na štetu građana nazvao je kontradiktornim.

Na štetu građana

- Samo predstavljene mjere u zdravstvenom sustavu idu na štetu građana. Da li je trebalo i prije? Da trebalo je jer sada se neki potezi vuku naknadno i zakašnjelo kao što je, primjerice, smanjenje plaća državnih dužnosnika. Obrazloženje Vlade koje sam vidio po sadržaju je autentično našem obrazloženju kada smo predlagali 21 posto, a sada Vlada s istim argumentima sebi simbolično smanjuje plaću za 6 posto. Istim se argumentima koriste kad govore o zdravstvenom doprinosu i konstatiraju da smanjenje zdravstvenog doprinosa nije polučilo očekivane rezultate i nije dovelo do povećanja BDP-a – tvrdi Lesar te podsjeća da je u međuvremenu zdravstveni sustav oštećen za 4 milijarde kuna, pa su ovi potezi sada zakašnjeli i imat će manje efekata nego da su napravljeni na početku. Očekivao je da će premijer biti jasniji u obrazlaganju investicija javnog sektora jer ove mjere predviđaju povlačenje znatno veće količine dobiti iz javnih poduzeća, što znači da "investicijska sposobnost javnih poduzeća time pada".

HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević ocijenio je da ovaj rebalans samo pokazuje da aktualna Vlada ne zna ni kako voditi zemlju, a ni kuda vodi zemlju. * Vraćaju zdravstveni doprinos na 15 posto, a to je, podsjećam, jedina mjera koju su proveli u rasterećenju gospodarstva. Upozoravali smo da se ne diže PDV s 23 na 25 posto, da je to potpuno pogrešan smjer, da treba reformirati zdravstvo i da se ne spušta taj doprinos. Danas rade suprotno, pitam ih logično - da li će smanjiti PDV s obzirom da zdravstveni doprinos vraćaju na 15 posto – zanima Miloševića te podsjeća da je ova Vlada državu preuzela nakon dva kvartala gospodarskog rasta, a pogrešnim potezima ju je poslala u depresiju. 

- Ova Vlada nema pravo preuzimati obveze za iduću Vladu, niti 2016. uvoditi bilo kakve nove poreze. To je apsolutno neprihvatljivo – tvrdi Milošević te dodaje kako je iz svega što je ova Vlada radila posljednje dvije godine jasno da je isključiva šteta na leđima građana.

Raspada se zdravstvo

- Raspada se zdravstvo, građani nemaju više zdravstvenu uslugu kakvu su imali prije, raspada nam se školstvo. Gospodarstvo je pred propašću, pada već deset kvartala. Bližimo se 400.000 nezaposlenih, deseci tisuća mladih odlaze raditi u EU, a premijer na dva tjedna u Australiju – kritizira Milošević te dodaje da Hrvatska od kada je punopravna članica EU nije kapitalizirala taj ulazak - nije pokrenula investicijski ciklus niti koristi europske fondove. 

- Nažalost, moramo konstatirati da Vlada ne samo da je promašila nego nas je odvela u potpuno pogrešnom smjeru. Hrvatska nije osuđena biti siromašna. Hrvatska ima veliki potencijal, građani imaju potencijal i ne zaslužuju ovu Vladu – poručuje HDZ-ovac. HDSSB-ov Krešimir Bubalo je podsjetio da je Slavonija bila zadnja po kapitalnim investicijama kada se donosio proračun, ali je sada među prvima kojima se reže, posebno u poljoprivredi. Vjeruje da Vladine mjere kasne 2,5 godine. 

- Premijer nije odradio svoj posao, dapače, za 22 posto je povećao poziciju Vlade u proračunu, to je neodgovorna politika, jedna sluganska politika koja služi MMF-u i Europskoj banci. Puno važnije je da imamo ministre kreativce koji će razvijati gospodarstvo, otvarati nova radna mjesta i upravo to poticati, no događa se suprotno, da Hrvatska ulazi u jedan vrtlog kreditne zaduženosti gdje samo povećavamo iznose za kamate, ne vidi se jasna politika da se poruči da svi podnesemo teret i da se u nekoliko mjeseci počnu rješavati problemi. Dapače, ti problemi se ne rješavaju nego samo pod pritiskom Europske komisije i Svjetske banke. Ne može se kreativni dio proračuna raditi na ovaj način, mora se raditi na drugi način jer evidentno je da Hrvatska više ne može ovako živjeti, živjeli smo na kredit, a Hrvatska umire na rate. To je promašena politika koju moramo promijeniti – poručio je Bubalo Vladi te ustvrdio da nije ekonomska politika jednosmjerna ulica. 

- Ne može se štednjom rješavati ekonomske probleme i buditi i poticati gospodarstvo, poticati investicije i otvaranje novih radnih mjesta. To se ne čini na ovaj način, smanjuje se potrošnja što sigurno utječe i na proizvodne kapacitete u Hrvatskoj. Hrvatska se nažalost nije prilagodila ni europskim standardima kada govorimo o našem izvozu, imamo deficit platne bilance i to moramo mijenjati, a za to su potrebni ljudi koji znaju, mogu i hoće, što ova Vlada nije zajednički sa svojim ministrima – zaključio je Bubalo.

>> Linić: Oporezivat ćemo svaki dobitak od igara na sreću

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

JA
james49
15:32 05.03.2014.

Lesara za premjera odmah da nas tak jedna pametna persona zvleče iz dreka. Ima jak jezik al su mu zubeki koma.

AM
ameris
18:34 05.03.2014.

Točno gospon Lesar ! Kad četvrtina stanovništva kopa po kantama za smeće,cijela se Vlada sramotno udebljala ! Pogledajte ministre prije dvije godine i danas ! Jovanović ima sigurno 15 kg više .Milanović se sav izobličio od sala na podbratku.Smiješan je u onim sakoima ,kao da su s maturalne večere !Mogu se prežderavati i napijavati u vladinim restoranima za siću.Gledam ljude u tramvajima..blijedi,žuti i s podočnjacima .Znam da će ti usaljeni ministri završiti na kardiologiji i na urgentnoj neurologiji ,no gdje će završiti Hrvatska ?

Avatar Münchausen
Münchausen
16:11 05.03.2014.

Lesaru , nemoj se izrugivati vijernicima , nit za vladu što predstavlja post , nit za tebe , post i nemrs vrijedi samo za vijernike , a svi članovi HR vlade su nevjernici , pogani isto vrijedi i za tebe , i ti si također ateistička svinja kojoj smetaju vijernici , ali isključivo vijernici katolici