novi premijer

Letta je jedini Talijan koji može ukrotiti razuzdanog Berlusconija

Foto: Reuters/Pixsell
Letta je jedini Talijan koji može ukrotiti razuzdanog Berlusconija
03.05.2013.
u 09:30
Enrico Letta (46), čija je najmlađa vlada i s najviše žena u povijesti dobila povjerenje parlamenta 30. travnja, već je obišao tri ključna europska grada: Berlin, Pariz i Bruxelles.
Pogledaj originalni članak

Italija bi već ove godine mogla izaći iz recesije, najnovije je predviđanje OECD-a. Analiza Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj načinjena je neovisno o početku mandata premijera Enrica Lette, ali nije ni slučajnost.

Enrico Letta (46), čija je najmlađa vlada i s najviše žena u povijesti dobila povjerenje parlamenta 30. travnja, već je obišao tri ključna europska grada: Berlin, Pariz i Bruxelles. Predstavio se Europi kao političar koji zna što činiti u ekonomiji, koje su mjere moguće, a koje nisu, kako smanjiti porezni pritisak a pritom ne poremetiti priljev novca u državne blagajne, odnosno kako spojiti štedljivost i razvitak.

I, ne samo iz kurtoaznih razloga, Letta je dobio potporu Angele Merkel, Françoisa Hollandea i Joséa Manuela Barrosa. Politička stabilnost ponovno je zavladala u Italiji, ocijenio je Barroso, a to je važno za provedbu “ambicioznog programa reformi” usmjerenih k rastu na dugo razdoblje. OECD iznosi kako su mjere poduzete u zoni eura “smanjile opasnost od ekonomskog usporavanja i mogle bi pripomoći Italiji u izlasku iz recesije već tijekom 2013. godine”.

 Italija bi za vrijeme premijera Enrica Lette mogla izaći iz recesije. Dodatna je procjena i da će uz Lettu na čelu vlade razvitak započeti prije. Rođen je u Pisi, gdje je diplomirao na fakultetu političkih znanosti, a zatim se specijalizirao za pravo EU i napisao desetak knjiga u čijim je naslovima gotovo uvijek “Europa”. Enrico Letta oženjen je Giannom Fregonarom, s kojom ima tri sina (Francesco, Lorenzo i Giacomo). Gianna Fregonara (45) dugogodišnja je novinarka lista Corriere della Sera (nakon što je pratila parlament, sada je urednica rimskih stranica). Enrico je i nećak Giannija Lette, dugogodišnjeg novinara i glavnog urednika lista Tempo, koji je posljednjih 20 godina bio sivom eminencijom sastava Silvija Berlusconija, odnosno bio je podtajnikom predsjedništva vlade. Vjerojatno će mu i ta rodbinska veza pripomoći u djelovanju na čelu vlade sastavljene od ministara iz njegove Demokratske stranke, Berlusconijeva pokreta Narod sloboda i Građanske liste njegova prethodnika i ekonomskog “učitelja” Marija Montija.

Enrico Letta navijač je Milana i voli talijanske kantautore. Političku karijeru započeo je kao mladi demokršćanin, a politički učitelj mu je bio Beniamino Andreatta kojega je upoznao 1990. i kojega je u pristupnom govoru u parlamentu više puta citirao. Bio je šef Andreattina tajništva 1993. u ministarstvu vanjskih poslova za vrijeme vlade Carla Azeglija Ciampija, koji ga je zatim 1996. postavio u ministarstvu blagajne za glavnog tajnika odbora za euro. Tih godina bio je članom Talijanske pučke stranke, a 1998. godine u vladi lijevog centra Massima D’Aleme, sa smo 32 godine, postaje ministrom za europsku politiku. Postao je tako najmlađi ministar u povijesti talijanske republike. Ministrom industrije i trgovine postaje 2000. u drugoj vladi čelnika Demokratske stranke ljevice Massima D’Aleme. Na tom će položaju biti potvrđen i u vladi Giuliana Amate. U toj vladi bio je i ministrom za vanjsku trgovinu. Podtajnikom predsjedništva vlade (dakle ono što je njegov stric bio u Berlusconijevim vladama) bio je od svibnja 2006. do svibnja 2008., za vlade Romana Prodija.

Demokratska stranka (PD) nastala je 2007. spajanjem dotadašnje stranke ljevice, bivše KP, i Margherite u kojoj su bili i bivši demokršćani. Dakle, današnja Demokratska stranka sastavljena je od bivših komunista i bivših demokršćana (dio onih koji su iz povijesne Demokršćanske stranke otišli nalijevo, dok su drugi otišli nadesno s Berlusconijem). Nastankom PD-a i Letta postaje njegovim članom i ubrzo zamjenikom tajnika, Pierluigija Bersanija. Sada ga je zamijenio kao mandatar, no za razliku od Bersanija, uspio je sastaviti vladu.

>>Letta pred prvim Berlusconijevim preprekama

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.