Opskrbljuju druge

Leže na bogatim nalazištima vode, a slavine su im – suhe

Leže na bogatim nalazištima vode, a slavine su im – suhe
10.11.2010.
u 17:35
Kao prije stotinu ili dvjesto godina opskrbljujemo se iz dvorišnih bunara koji sve češće presušuju, kaže općinski načelnik Sikirevaca Ivan Benaković
Pogledaj originalni članak

Iako im selo leži na prebogatim podzemnim nalazištima kvalitetne pitke vode, stanovnici Sikirevaca i Jaruga od toga nemaju nikakvu korist. Od crpljenja vode za potrebe Regionalnog vodovoda istočne Slavonije ne dobiju ni lipe rente, a u svoje domove ne mogu dobiti vodovod.

Nikakve koristi

Sikirevačke bušotine dvije godine s 400 litara vode u sekundi opskrbljuju Vukovarsko-srijemsku i dio Osječko-baranjske županije. – Neprihvatljivo je i nezamislivo da Općini u kojoj se nalaze tako veliki vodeni resursi nikada nitko, bez obzira što je gradnja vodovoda bila državna investicija, nije ponudio niti osigurao mogućnost ostvarenja bilo kakve materijalne koristi. Da samo jedna lipa u općinski proračun “kapne” od svake litre vode, bila bi to velika financijska pomoć da ovaj dio Brodsko-posavske županije konačno krene naprijed – kaže općinski načelnik Ivan Benaković.

Unatoč bogatim zalihama vode, Sikirevci i Jaruge nemaju vodovod, već se njome opskrbljuju iz dvorišnih bunara. – Paradoksalno je da naša djeca u školi piju vodu koju kupuju u bocama u trgovini, a mi ležimo na tolikoj vodi. Od izgradnje crpilišta imamo samo štetu, nikakvu korist. Strojevi su uništili cestu koja je bila nova i asfaltirana, a sada je to blatnjava kaldrma. Projekt gradnje vodocrpilišta stajao je 400 milijuna kuna, a sada je problem sanirati cestu od nekoliko stotina metara – ističe Stjepan Rakitić, potpredsjednik Općinskog vijeća.

Građanski neposluh

Ljuba Bešlić, zamjenica predsjednika MO Sikirevci, dodaje da dalji rad crpilišta bez izgrađene vodovodne i kanalizacijske mreže u skorom razdoblju može dovesti do nesagledivih posljedica.

– Zalihe vode u bušotinama jesu velike, ali potrošnja vode raste i jednog bi se dana u bušotine mogla sliti voda iz naših dvorišnih bunara, ali i povući nataloženu vodu iz septičkih jama. Politika smatra da je sve odradila, a zapravo je posao obavila polovično. To je sramotno, ako i dalje budu gluhi na naše zahtjeve, ići ćemo u prosvjed građanskim neposluhom – kaže Ljuba Bešlić.

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.