Čeka se 'zeleno svjetlo'

Libanonski Addiyar: Njemačka angažira 15 brodova za humano preseljenje izbjeglica

Foto: Reuters/ PIXSELL
A Syrian refugee (L) carries two children after arriving on a dinghy on the Greek island of Lesbos, September 7, 2015. Greece is struggling to cope with the hundreds of migrants and refugees from the war in Syria making the short crossing every day from T
Foto: VL
Libanonske novine
Foto: VL
Libanonske novine
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbjeglice
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbjeglice
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbjeglice
Foto: Reuters/ PIXSELL
Izbjeglice
09.09.2015.
u 17:00

Istim stopama, navode, kreću i Norveška i Švedska
Pogledaj originalni članak

Ugledne libanonske dnevne novine Addiyar otkrile su nevjerojatan plan Europske unije o tzv. humanom preseljenju izbjeglica u zemlje članice EU. Prema pisanju tih novina, ministarstvo vanjskih poslova Njemačke dogovorilo je s megakompanijom za plovidbu da svakodnevno s 15 brodova iz bejrutske i jordanske luke Aqabe po brodu prevozi 500 izbjeglica koji se trenutačno nalaze na teritoriju Libanona i Jordana.

Izvor iz ministarstva

List ističe da je njemačka vlada već uputila zahtjev ministarstvima vanjskih poslova Libanona i Jordana u kojemu traži dozvolu za preseljenje izbjeglica, što je za Addiyar potvrdio visoki izvor iz tog ministarstva. Gotovo svi registrirani, ali i neregistrirani izbjeglice koji se nalaze na teritoriju Libanona i Jordana bit će prebačeni u Njemačku bez obzira na to posjeduju li osobne dokumente ili ne. Uskoro bi Njemačka trebala poslati svoju misiju u Libanon i Jordan, gdje će otvoriti urede i početi s registracijom izbjeglica. List također navodi da je njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala s turskim predsjednikom Erdoganom da spriječe krijumčarenje ljudi kroz Tursku zbog brojnih stradalih izbjeglica koji su se utopili.

Libanonski Addiyar tvrdi kako su velike tvrtke u Njemačkoj, kao što su Siemens, Mercedes i BMW, već dale novac za kupnju oko 100 tisuća montažnih kuća koje su naručili od Rusije, Bugarske i Mađarske. Namijenjene su sirijskim izbjeglicama jer, kako tvrdi list, tim megatvrtkama treba jeftina radna snaga koju vide u izbjeglicama, kojima bi plaća bila oko tisuću eura, što je puno niže od plaće njemačkog državljanina.

Njemačka samo čeka zeleno svjetlo libanonske i jordanske vlade kako bi mogla odmah započeti s prebacivanjem izbjeglica koji će nakon dolaska na njemačko tlo uz smještaj dobiti 1000 eura po obitelji. Njemačka je najavila da će primiti oko 800 tisuća izbjeglica, dok ih je zasad, prema procjenama, stiglo oko 350 tisuća.

Uredi za registraciju

Prema tvrdnji libanonskih dnevnih novina, stopama Njemačke kreću i Norveška te Švedska, koje bi također uskoro trebale otvoriti urede za misiju registracije izbjeglica, i to u Turskoj, Jordanu i Libanonu, te između tih zemalja otvoriti pomorske veze preko kojih bi se brodovima trebalo prevoziti izbjeglice.

List ističe kako će, za razliku od Njemačke koja će prevoziti izbjeglice i bez osobnih dokumenata, Norveška i Švedska inzistirati na jednome dokumentu kojim će se moći dokazati identitet Sirijaca.

Nakon utvrđivanja identiteta i prije ulaska na brod morat će potpisati dokument kojim će se obvezati da neće napustiti tu zemlju najmanje deset godina i da će poštovati njezine zakone, a u slučaju i najmanjeg prekršaja bit će deportirani.

Addiyar navodi da će tzv. humano preseljenje početi vrlo brzo jer treba završiti prije početka zime. U međuvremenu, francuski predsjednik François Hollande treba posjetiti Libanon potkraj rujna, a glavna tema razgovora bit će isključivo sirijski izbjeglice, što analitičari u Libanonu ocjenjuju kao dio pritiska na tamošnju vladu da prihvati tzv. humano preseljenje.

>> Danska vlada putem novina objasnila izbjeglicama zašto trebaju 'zaobići' njihovu državu

>> Neki bi izbjegličke obitelji primili u župni dvor, drugi neće muslimane

>> I pas Johnny među izbjeglicama iz Sirije

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

XA
xaron
17:45 09.09.2015.

Dakle, Njemacka direktno uvozi migrante, a onda Merkelica trazi da se oni ravnomjerno rasporede na zemlje EU. To je dakle taj plan da se zaobidju granice drzava koje ne " koopriraju " sa velikim Planom. Sramota .

BJ
Ben Juda Talmudan
17:13 09.09.2015.

Bit će nereda u Europi,kakve još niste vidjeli.Izgleda da to i je cilj.

BJ
Ben Juda Talmudan
17:12 09.09.2015.

Znači za domaće neće biti posla,nego za vehabije koje će raditi za 40% plaće.