DUGA BORBA

Liječnica o iskustvu s koronom: 'Jedva sam se izvukla, kao posljedica ostala mi je astma'

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Zagreb: Kolona automobila zbog povećanog broja testiranja osoba na koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
koronavirus
15.10.2020.
u 12:22
– Zanimljivo je da mi kašalj nije prestajao do sredine lipnja! Dakle, zahvaćeni su bili gotovo svi organi – rekla je liječnica
Pogledaj originalni članak

Splitska epidemiologinja dr. Jasna Ninčević (57) zarazila se tijekom prvog vala koronavirusa, a posljedice bolesti osjeća još danas.

Ona nije imala ni hipertenziju, dijabetes niti neku drugu kroničnu bolest koja bitno povećava rizik od teže kliničke slike ili fatalnog ishoda. Sama priznaje da se ''jedva izvukla''. 

– Sve je počelo toga 22. ožujka... Još uvijek nije bilo jasnih dokaza da je virus u lokalnoj transmisiji. Kad sve zbrojim, bolest je bila vrlo intenzivna, mislim da sada s vama ne bih razgovarala da sam kojim slučajem imala neku od kroničnih bolesti – rekla je Ninčević za Slobodnu Dalmaciju.

Ona je pisala dnevnik i bilježila promjene na tijelu. Rekla je kako ne želi javnost plašiti kliničkom slikom koju je imala, ali smatra da je važno upozoriti da za dio populacije ''bolest može imati loš tijek i neizvjestan ishod''.

Rekla je da je sve počelo bockanjem u grlu, jakom glavoboljom i temperaturom od 38,7 °C. Također joj je bilo slabo te je imala bolove i grčeve u želucu te bolove iza prsne kosti i u leđima između lopatica. Tu je bio i gubitak okusa i njuha. Koža joj se oljuštila na stopalima te je imala bolne rane.

– Tek nakon nekog vremena pročitala sam da su Danci prvi opisali i kožne promjene koje izaziva COVID-19. I tako tjedan dana... I kad je izgledalo da ide nabolje, negdje deseti, dvanaesti dan od početka bolesti, pojavio se – kašalj. Zanimljivo je da mi kašalj nije prestajao do sredine lipnja! Dakle, zahvaćeni su bili gotovo svi organi – rekla je liječnica za Slobodnu Dalmaciju.

Rekla je da se gušila u intenzivnom kašlju i da je u kućnoj karanteni bila 28 dana. Drugi uzastopni test pokazao je da je negativna, 45 dana nakon početka bolesti. Na pretragama je potvrđeno da je imala obostranu upalu pluća, a njen pulmolog posumnjao je i na astmu. Testovi su potvrdili sumnje.

– Tako sada imam astmu, tj. kroničnu upalnu bolest dišnih puteva (bronha), koja je ostala kao trajna posljedica COVID-a. Kad su utvrdili da imam astmu i kad sam dobila lijekove, sve je krenulo nabolje. Mnogo bolje funkcioniram, kašalj se smirio i napokon sam, uz terapiju, prvi put nakon tri mjeseca mogla prespavati noć bez kašlja – kaže liječnica.

VIDEO: Testiranje građana na koronavirus u Rijeci

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar Jopa
Jopa
15:10 15.10.2020.

Ja kad se žešće prehladim tj pokupim virozu, znači ne gripu, treba mi par tjedana da sve iskašljam i da mi se sinusi pročiste. A kad imam gripu, zadnji puta prije 6 godina, onda sam slomljen totalno par dana sa temperaturom i naravno nemam osjet njuha ni okusa jer mi je cijelo ždrijelo natečeno i puno sluzi. Tako da covid ako je i imao svoje specifične simptome u početku, sada je vrlo sličan sezonskoj gripi a ono što je najbitnije smrtnost je očito po brojevima slična. No nikada nismo uništavali ekonomije i zdravlja ostalihj ljudi.

DU
Duslikr
13:50 15.10.2020.

Zanimljiv dio iz intervjua:" Istina, i test na gripu mi je bio pozitivan, ali taj test je nepouzdan i ne može se sigurno reći da sam istodobno imala te dvije bolesti. Sigurno je jedino da sam se zarazila virusom SARS-CoV-2, poslije čega se razvila bolest COVID-19" – kaže Ninčević.

Avatar @proma-trač
@proma-trač
12:52 15.10.2020.

Simptomi korone su pored ostalog, gubitak okusa i mirisa ; kao što je jedan rekao, šteta da nije i sluha, mogli bi prditi koliko hoćemo.