SVJETSKA BANKA

Linić: Dohodak će premašiti 6000 dolara po stanovniku

16.09.2003.
u 00:00
Ulazak Hrvatske u Europsku uniju koče loše pravosuđe i državna uprava
Pogledaj originalni članak

Svjetska je banka u Bruxellesu službeno predstavila svoj prvi Gospodarski memorandum o Hrvatskoj, koji se temelji na praćenju stanja od svibnja prošle do travnja ove godine. Glavni mu je cilj utvrditi probleme koja treba riješiti prije uključivanja Hrvatske u Europsku uniju.

"Gospodarski rast u Hrvatskoj kritično ovisi o liberalizaciji trgovine i o stranim ulaganjima, kako bi se potaknulo tržišno natjecanje, uvele nove tehnologije i povećala proizvodnost", ističe se u Memorandumu. "Ulazak na unutarnje tržište EU, te poboljšano investicijsko okruženja koje bi proisteklo iz usklađivanja politika i ustanova s najboljom praksom EU olakšali bi gospodarski i društveni razvoj", dodaje se.

Ključni uvjeti za povećanje ulaganja i rasta u Hrvatskoj su, prema Svjetskoj banci, "postojani, napredni i predvidljivi zakoni i ustanove; učinkovita tržišta rada i novca; makroekonomska i financijska stabilnost; društvena i ekološka održivost; učinkovito uključivanje u europske infrastrukturne mreže s osiguranom konkurentnom cijenom i kvalitetom; te dinamično poslovno okruženje".

Poljoprivedi poseban pristup

Da oslobodi sve mogućnosti za rast, Hrvatska mora riješiti temeljne slabosti: "neodgovarajuće utvrđena imovinska i vjerovnička prava, loše pravosuđe i upravu, te kruto tržište rada". Upravo se poboljšanje navedenih prava, te fiskalna i upravna preobrazba navode kao prioriteti čije rješavanje "mora započeti odmah".

Iako Svjetska banka preporučuje Hrvatskoj da brzo usvoji pravne stečevine EU, ona, naglašava da je za područja poljoprivrede i okoliša nužan "poseban pristup", kako cijene hrane ne bi porasle.

- Hrvatska je postigla znatan napredak u postupku uključivanja u EU i nadamo se da će ova studija olakšati njezin put do toga cilja. Ona bi sada trebala ujediniti impresivan program gospodarskih i društvenih reforma, koje je već započela, produbiti ih i ubrzati, kako bi se promicala konkurentnost Hrvatske i povećao životni standard - rekao je, predstavljajući Memorandum, Anand K. Seth, novi ravnatelj Svjetske banke za južnu i srednju Europu.

Optimistični Linić

- Glavni ciljevi našega gospodarskog programa ostaju nepromijenjeni. Strategija povećanja zapošljavanja i životnog standarda fiskalnom konsolidacijom, stabilnost cijena i strukturne reforme donosi plodove: očekuje se da će dohodak po glavi stanovnika u 2003. premašiti 6000 USD, dok će zapošljavanje u istom razdoblju vjerojatno porasti nekih pet posto - uzvratio je potpredsjednik hrvatske vlade Slavko Linić, koji je nazočio predstavljanju Memoranduma od 232 stranice.

Pogledajte na vecernji.hr