PITANJA S TWITTERA

Linić: PDV će dugo ostati 25% jer će sređivanje Hrvatske trajati dugo

Foto: 'Boris Scitar/Vecernji list'
Linić: PDV će dugo ostati 25% jer će sređivanje Hrvatske trajati dugo
29.01.2012.
u 00:29
- Vjerujem da ćemo s ovakvim kontaktima jedni drugima biti više razumljiviji i da ćemo tako malo lakše proživjeti ovu godinu - poručio je fejsbukovcima i tviterašima Slavko Linić.
Pogledaj originalni članak

Kako to izgleda kada ministra financija građani izravno zasipaju vrućim pitanjima o PDV-u, otkazima, kamatima i tečaju kune možete vidjeti u videu prilogu kojeg je objavila Vlada RH. Naime, ministar Slavko Linić odgovorio je na niz pitanja koja su građani postavljali na službenim Twitter i Facebook profilima Vlade RH. 

- Srdačan pozdrav fejsbukovcima i tviterašima. Zahvaljujem na ovoj mogućnosti da zajedno s vama budemo bliži oko programa vlade i objašnjanjem cjelokupnog programa. Vjerujem da ćemo s ovakvim kontaktima jedni drugima biti više razumljiviji i da ćemo tako malo lakše proživjeti ovu godinu - poručio je Slavko Linić, kojem je trebalo gotovo 20 minuta da odgovori na velik izbor aktualnih pitanja. 

Dominirala su pitanja o povećanju PDV-a na 25 posto i posebnim stopama PDV-a, a građani su i zamjerali zašto neće biti većeg dijeljenja otkaza u javnom sektoru.

Donosimo vam izbor dijela pitanja, a u videu (gore druga fotografija) možete pogledati sve odgovore ministra Linića.

@Kapitalac Twitt: Kada ćete smanjiti prihodovanu stranu proračuna? Vaši problemi s rashodima ne znače ništa onima koji pune proračun?
Linić: Prihode se neće smanjivati jer smo uvjereni da ćemo imati veći broj zaposlenika, veći broj investicija i više tvrtki. Možda ćemo pojedinačna opterećenja smanjiti ali prihode nećemo. 

@poslovniplus: Zašto Vlada i u ovom proračunu izbjegava rezati broj zaposlenih u javnom sektoru
Linić: Ovoj vladi je dovoljno da sreže posebne dodatke koje su imali pojedinci, da sreže broj prekovremenih i broj zaposlenih na određeno vrijeme i srežemo broj ugovora o djelu i već ćemo dobiti uštedu od 2 milijarde u cijelom sustavu. Zasad sasvim dovoljno, a 2012. ćemo iskoristiti za pregovore sa sindikatima i socijalnim partnerima i mijenjati kolektivne ugovore. Uvjeren sam da ćemo to uspjeti.

@Intelsistem: Kako jačim oporezivanjem potrošnje očekujete podići poduzetničku konkurentnost?
Linić: To što dižemo PDV u isto vrijeme vraćamo gospodarstvu kroz smanjenje stope zdravstvenog doprinosa, smanjenje nameta parafiskalnih na šume, vode, spomeničke rente. To je ono što u biti pokušavamo poduzetnicima poticajnim mjerama dati u onom dijelu koji se odnosi na nova zapošljavanja. Daleko više mogu dobiti direktnim oslobađanjima koji njima omogućuju veću konkurentost  tako da PDV za njih ne znači ništa. I vrlo jasna poruka građanima Sa takvim olakšicama gospodarstvo će smanjiti svoje rashode, neće biti potreba dizanja cijena. 

@ineskostel: Koja je vaša definicija srednjeg sloja?
Linić:
Srednji sloj je onaj sloj koji zarađuje više od 8.000 ili 10.000 kn mjesečno. 

Siniša Medved Medo: Hoće li stopa od 25 posto za PDV biti trajna ili će se smanjiti kad se financije konsolidiraju?
Linić: Za sada će biti dugotrajna jer će sređivanje Hrvatske trajati zaista puno. Naš cilj je i dalje smanjivanje zdravstvenog doprinosa za privredu jer privreda treba biti konkurentna. 

Siniša Medved Medo: Hoće li se konačno dokinuti nelikvidnost počev od države jer je on a najveći generator te pojave?
Linić: Poseban program je donošenje zakona o financijskom plaćanju i financijskom poslovanju, i taj zakon očekujemo do kraja travnja i u šest mjeseci žestokog rada pokušat ćemo riješiti nelikvidnost svakog trgovačkog društva.

Siniša Studen: Kada ćete konačno uvesti porez na imovinu: 
Linić: Ako ozbiljno odradimo posao vjerojatno od 1.1. 2013.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 202

Avatar protivkomunista
protivkomunista
12:32 29.01.2012.

Halo novinari!! Zar ste vi zaboravili riječ \"HARAČ\" hahahah koje ste vi komunjare..ccccccccc Bože sačuvaj.

KO
kompa
12:38 29.01.2012.

\"harač rajo harač\" povećanje s 22 a 23 % je harač a s 23 na 25 je nužnost

OB
-obrisani-
11:48 29.01.2012.

a sta reci kad -HRVATSKI--brend VEGETA prodaju TURCI po europi,ahahhahhahhahah