šegonov kredit

Linić: U sukobu smo. Maras: Ne, nismo

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Linić: U sukobu smo. Maras: Ne, nismo
16.01.2014.
u 21:13
Ako se otkrije sukob interesa, Šegon će morati dati ostavku
Pogledaj originalni članak

Kredit pomoćnika ministra financija Branka Šegona od 31,4 milijuna kuna koji je podigao u HBOR-u, točnije način na koji je dospio u javnost povod je za otvaranje pitanja sukoba između dvojice ministara, Gordana Marasa, zaduženog za poduzetništvo, i Slavka Linića, koji čvrstom rukom vodi financije. Ako se u prvom trenutku i činilo da je napad na Linića preko Šegona organiziran iz tog smjera, Linić je odbacio takve konstrukcije i dao naslutiti da ima više problema u svojem resoru nego s kolegama iz Vlade.

Nisu odgovorili na zahtjev

– Podaci o Šegonovu kreditu nisu iscurili iz HBOR-a – odgovorio je ministar Linić na pitanje iz kojeg je smjera krenuo napad na njega, a na pitanje novinara ima li Maras kakve veze s aferom, kazao je: – Radi se o našem sukobu koji ne bih komentirao. No, zato ga je komentirao prozvani Maras koji tvrdi da što se njega tiče, nema nikakvog sukoba s ministrom financija.– Nema nikakvog sukoba, barem što se moje strane tiče. Ja samo inzistiram na transparentnosti i to ne radim od jučer nego već dulje vrijeme i radit ću i dalje – istaknuo je Maras. Tako u aferi koja se splela postaje zanimljivije pitanje tko je “pustio” kredit u javnost i napao Linića i Šegona, od uvjeta kredita koji su identični ostalim kreditima (77) koji su za iste namjene odobreni u 2012. drugim poduzetnicima. Linić je više puta naglasio da vjeruje Šegonu i da ne sumnja u sukob interesa, ali je jasno da će Šegon u slučaju da se sukob interesa utvrdi izgubiti poziciju. Linić je ipak dao naslutiti da je kredit “izašao” iz Porezne uprave.

– Neprihvatljivo je da Porezna uprava nije odgovorila na zahtjev policije. Ravnateljica zagrebačke Porezne uprave je promijenjena i predmet je sada u završnoj fazi. Internom kontrolom doći ćemo do istine – poručio je Linić. A tko god da je kumovao objavi kredita izazvao je Linića na zahtjev da se u budućnosti dužnosnici klone HBOR-ovih kredita.– Mogu birati, politika ili poslovanje s institucijama – poručio je Linić.

Internom kontrolom doći ćemo do istine u Poreznoj upravi

Slavko Linić

Ili politika ili biznis

To je bio i cilj Marasove akcije u kojoj želi natjerati HBOR na objavu svih kredita koje su odobrili uz povoljnu kamatu.– Ne kažem da bi ljudi trebali zapaliti sve ono što su izgradili do trenutka kada su ušli u politiku, ali se mora maknuti privatno od javnoga kada se bavite politikom. To je vrlo jasna poruka – kazao je Maras. A same uvjete kredita Šegonu, od kojeg je cijela afera krenula, konačno je objavio i HBOR, kojeg je tvrtka Facta Vera, kojoj je kredit odobren, oslobodila bankarske tajne.

Kredit je odobren na 17 godina uz četiri godine počeka. Kamata za investicije je 3%, a ona za refundaciju poprilično je visoka – čak 5,74%. HBOR u priopćenju koje je potpisao predsjednik uprave Antun Kovačev kaže da je riječ o najskupljem turističkom kreditu te godine jer je prosječna kamata iznosila 2,7% te da se Šegon HBOR-u obratio još 2008. kada je krenuo u investiciju u hotel, ali ga nisu pratili zbog nedostatka novca radi krize.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

ST
stefj
22:01 16.01.2014.

Ma nema, bitno je da si u partiji ili dobar s istaknutim partijcem i nema sukoba interesa, nema kriminala, sve pošteno...

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
09:34 17.01.2014.

Ovo je blesava situacija. Kao prvo ovdje je u pitanju interni sukob unutar Vlade RH. Kao drugo, tu je i očiti sukob interesa. Kao treće, za kaj je dan taj ogroman kredit (naime, nema podataka o samom kreditu). Čertvrto, tko je potpisao taj kredit u HBOR-u, molim ime i prezime? Posljednje, Linićev odgovor je katastrofa. Naime, ili politika ili "bizmis" je katastrofalno rješenje. Ne vidim zašto ministarstvo gospodarstva ne bi vodio primjerice čovjek koji je bio glavni menadžer npr. dm-a. Zar to nije najbolja referenca? Z druge strane, uopće nije problem takvoj osobi zabraniti ili ju spriječiti da svojoj bivšoj firmi osigurava nelojanu prednost. Dakle, Linić opet ima bombastične izjave koje nemaju veze niti s pameću, a niti sa stvarnošću koju on ostvaruje u RH.

Avatar Glina74
Glina74
14:07 18.01.2014.

33 000 000 kredita sa rokom vračanja 207 mjeseci i i počima vračati tek nakon 4 godine tak da u te 4godine potroši te milionćeke da mu se ne može ništa uzeti a sinek će da vozi bijesni auto od 15 000€€€€ u to vrema a kako će Tatek svaki mjesec moči vraćati skoro 200 00kuna to nije jasno ni LINIĆU ja ne znam kakovi je to sistem u HBOR da se kredit čeka četiri godine dok se poćima vračati a u stvari tko je taj kredit uopće dobio Maras njegov sin ili njegova žena ako sve poslove vodi sin onda je tatek sredio dobro i po zakonu nema sukoba interesa toga nema nikada u Hrvatskoj i u Hrvatskoj je sve po zakonu za pljčkaše