zaoštravanje

Linićeva pozicija sve klimavija, ali ne odlazi iz Vlade. Zasad

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Slavko Linić Zoran Milanović Boris Lalovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Slavko Linić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
06.05.2014.
u 07:52
Milanović je još prije dva mjeseca tražio od Linića očitovanje o slučaju Spačva, ali ga nije dobio do jučer
Pogledaj originalni članak

Sudbina ministra Slavka Linića kao člana Vlade postaje sve neizvjesnija i nestabilnija. Najnovija afera koja se ispriječila između njega i premijera Milanovića predstečajna je nagodba Spačve. Inicirala ju je Linićeva dojučerašnja pomoćnica i šefica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec, koja je premijeru dostavila podatke iz kojih proizlazi da je predstečajna nagodba Spačve provedena tako da je proračun oštećen za 27 milijuna kuna.

Iz Vlade smo jučer dobili informaciju da je premijer još prije dva mjeseca tražio od Linića očitovanje o slučaju Spačva, ali ga nije dobio. Očitovanje objavljeno jučer na webu Ministarstva financija uslijedilo je tek nakon što je afera objavljena u medijima. Ponovno je posrijedi vještačenje nekretnine. Oranicu od 52.899 četvornih metara uz samu tvornicu Spačva je dala državi kao zalog za porezni dug od 27,9 milijuna kuna. Čavlović Smiljanec osporava to što je Linić potpisao predstečajnu nagodbu po kojoj je zemljište procijenjeno na 33,5 milijuna kuna, da bi ga Porezna naknadno procijenila (i to na njezino traženje) na 6 milijuna kuna.

Milanović, tvrde u Vladi, ne misli da je Linić takvu predstečajnu nagodbu, koju je provodio njegov pomoćnik Branko Šegon, namjerno potpisao, ni da je nekome želio pogodovati. Vjeruje da je posrijedi greška, ali očekivao je da će Linić objasniti što se dogodilo. Milanović, iako ima na umu da je sam postupak nagodbi dijelom arbitraran, smatra da livada u Vinkovcima ne može biti vrednija od trećeg reda građevinskog zemljišta na Krku. Ako je Liniću netko podmetnuo, premijer smatra da on sam mora utvrditi tko je to učinio i za čiji račun.

Dodatni je problem, tvrdi izvor iz Vlade, što slučaj Spačva nije jedini, ima još nekoliko primjera da su nekretnine procijenjene iznad realne vrijednosti (ili one koju utvrđuje Porezna uprava) pa čak i toliko napuhane da ispada kako je porezni dug preplaćen. U slučaju Spačve premijer, doznajemo, ne želi Linića optužiti za nezakonito postupanje. Ne želi ga, barem zasad, ni smijeniti. No, dojam je da je pitanje koliko će još dugo trajati Linićev mandat. Vidjet će se i što znači to što su se u ispitivanje slučaja Spačva upustili policijski i tužiteljski USKOK. Policija je, naime, tijekom vikenda nekoliko sati razgovarala sa šeficom vinkovačke Porezne uprave koja je zemljište koje je u predstečajnoj nagodbi procijenjeno na 33,5 milijuna kuna procijenila na 6 milijuna.

>> Slavko Linić pisao Milanoviću: Pročitajte što mu je poručio

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 35

KN
knezica
08:14 06.05.2014.

Oni će sve gurnuti pod tepih dok ne prođu izbori?! Narode, pa vidiš valda šta nam rade... Sve za vlast, vlast ni za što! Toliko je kriminala, nečinjenja, štete učinila ova vlast da će za saniranje biti potrebno 25 godina! Na čelu sa neradnikom Milanovićem i kriminalcem Linićem. O Pusićki više neću, odmah me baniraju čim je spomenem.

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
08:10 06.05.2014.

Već je sada vidljivo koliko je zapravo ova Vlada pokvarena... Uporno su druge nazivali lopovima, a sada su uhvaćeni u raznim malverzacijama... A sad će krenuti lavina i sa mnogim drugim identičnim slučajevima...

GO
google385
08:10 06.05.2014.

milanoviceva stolica se vise klima nego liniceva i narod je za milanovicevu ostavku