"Zaboljela me žila na vratu i rekla sam suprugu da pozove hitnu, da mi nije dobro", ispričala je za Dnevnik Nove TV Ivana Megla koja se, na kraju je doznala, zarazila opasnom bolešću. Na pregledu abdomena dijagnosticiran joj je tumor jetre, no nakon operacije rekli su da je riječ o lisičjoj trakavici. Laknulo joj je, a onda su se stvari zakomplicirale. Dobila je cirozu jetre pa je završila na transplantaciji.
S četvrtom transplantiranom jetrom živi šest mjeseci. "Prije sam išla u štalu, volim životinje. Sada ne mogu, teško mi je. Djeca, pošto ne idu u školu, dosta mi pomognu", rekla je.
VEZANI ČLANCI:
Lisice su sve bliže kućama, a lisičja trakavica, objašnjavaju stručnjaci, može kod ljudi uzrokovati tešku kliničku sliku, a može proći i više od 10 čak 15 godina da se uopće dijagnosticira. Liječnik Stipislav Jandrijević objašnjava da se ljudi mogu zaraziti hranom, ako lisica jajašca trakavice, koja int na tlu.
"Ingestijom takve hrane dođe do zaraze i pasjom i lisičjom trakavicom. Pasja je češća, lisičja trakavica se u posljednje vrijeme nešto češće javlja, ona nije bila toliko poznata na našim područjima", objasnio je liječnik, prenosi DNEVNIK.hr. Objašnjava kako je populacija lisica porasla, nakon cijepljenja protiv bjesnoće. Stoga se pojavljuju i prvi pacijente s lisičjom trakavicom koja je opasnija od pseće.
"Ima nespecifične simptome, poput upale. U početku prođe asimptomatski. Tek nakon nekog vremena, kad se trakavica razmnoži u organizmu, prvenstveno u jetri, može doći i do pluća, onda pacijenti počnu osjećati simptome: nelagodu, tupu bol pod desnim rebrenim lukom, temperaturu, treskavicu", kaže doktor.
Evo samo dio jedne rečenice iz članka: "da se ljudi mogu zaraziti hranom, ako lisica jajašca trakavice, koja int na tlu. "