Shitake gljive poznate su po svojoj ljekovitosti i već se stoljećima koriste u medicinske svrhe. U Hrvatskoj ih uzgaja nekolicina uzgajivača, među kojima je Stjepan Hrvoić iz Visokog.
Ljubav prema gljivama naslijedio je od svoga oca, a shitake gljive počeo je uzgajati prije četiri godine, iz hobija. S vremenom je hobi prerastao u profesionalno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.
– U početku sam radio s tuđim kompostom, što je bilo prilično loše. No, prije nekoliko mjeseci zatvorio sam krug, tako da danas na svom gospodarstvu imam kompletnu proizvodnju – kaže S. Hrvoić.
Proizvodnja shitake gljiva vrlo je zahtjevna i skupa, pa bi tako, primjerice, temperatura u prostoriji gdje gljive rastu trebala biti konstantna, i to između 18 i 21 C, a vlažnost zraka između 80 i 95 posto.
Osim toga, prostoriju je potrebno svakodnevno prozračivati, kako bi se izbacili stvoreni plinovi. Bitan čimbenik u proizvodnji je i svjetlo, koje gljive trebaju na dan imati najmanje osam sati.
Hrvoić je u proizvodnju uložio vlastiti novac, poticaja nikakvih nije dobio.
– Ne znam na koja sve vrata nisam pokucao, ali nisam dobio ništa. Nisam ulazio ni u jednu granu poticanja poljoprivredne proizvodnje, jer nemam zemlje.
Da sam imao kakvu financijsku pomoć, krug proizvodnje odmah bih zatvorio - ističe S. Hrvoić.
U početku je gljive u pakiranju od sto grama plasirao u jedan trgovački lanac, no od toga je odustao i sada radi s gljivarskom tvrtkom Fridrih, kojoj prodaje na veliko, a ona ih dalje plasira u trgovačke lance na hrvatskom području. Kilogram shitake gljiva u maloprodaji, inače, stoji od 70 do 130 kuna.
– Razmišljao sam i o izvozu, ali nemamo dovoljno robe ni za hrvatsko tržište, a kamoli za inozemno. Prodajom sam vrlo zadovoljan. Sve što sam dosad uzgojio, sve sam prodao – kaže S. Hrvoić, kojem u proizvodnji pomaže i majka, jer supruga čeka bebu.
Shitake gljive povećavaju otpornost stanica na tumor, zaustavljaju rast sarkoma, smanjuju razinu kolesterola u krvi, djeluju antivirusno, a koriste se i kao lijek protiv kroničnog bronhitisa. Bogate su vitaminima, snizuju krvni tlak, smanjuju napetost i stres te reguliraju šećer. Shitake gljive imaju i široku primjenu u kulinarstvu, mogu se kuhati, peći, pripremati na salatu, a vrlo su ukusne i sirove.