ispovijest poreznika

'Ljude ganjamo zbog nekoliko tisuća kn, a milijuni se opraštaju'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
'Ljude ganjamo zbog nekoliko tisuća kn, a milijuni se opraštaju'
05.06.2013.
u 16:24
Ako ste savjestan poreznik, pa sami upozorite na neki sumnjiv slučaj, šef vam uglavnom kaže da ne čačkate previše, kaže djelatnik Porezne uprave
Pogledaj originalni članak

Nakon smjene devetoro kolega jedan se djelatnik Porezne uprave Poslovnom dnevniku izjadao o nelogičnostima i opstrukcijama s kojima se susreće u radu.

- Ne želim ulaziti u razloge smjene tih kolega, već bih htio otvoriti raspravu o uvjetima u kojima radi Porezna uprava. Proziva nas se da nismo efikasni u naplati poreza, što je istina, ali nije čudno. Mi uglavnom naganjamo ljude zbog nekoliko desetaka ili stotina tisuća kuna, a slučajevi kad netko utaji milijune guraju se pod tepih - kazao je te pojasnio da ''ako ste savjestan poreznik, pa sami upozorite na neki sumnjiv slučaj, šef vam uglavnom kaže da ne čačkate previše, jer "nikada se ne zna tko stoji iza te firme". Anonimni djelatnik tvrdi da se u takvim slučajevima reagira tek nakon miga s više razine, primjerice, ako Uskok zatraži podatke od Porezne uprave, a neki šefovi i tada, za svaki slučaj, predmet stave u ladicu.

- Na žalost, vrlo često ni Uskok ne želi ići do kraja, nego zatraže samo minimum podataka. Naši šefovi strogo se drže onoga što je od njih traženo i uglavnom im nije drago ako se previše revnosno prihvatimo posla, pa čak i onda kad tijekom nadzora naiđemo na neke dodatne nepravilnosti - pojasnio je sugovornik koji tvrdi kako postoji ''cijeli niz tvrtki koje godinama ne plaćaju porez na dobit, no zbog toga ih nitko ne proganja''.

Poreznika zabrinjava i to što su milijuni kuna poreza na promet nekretnina otišli u apsolutnu zastaru. - Imamo tako slučaj tvrtke koja je u Zagrebu jeftino kupila i potom skupo prodala neke nekretnine, a da pritom nije plaćeno desetak milijuna kuna poreza na dobit i - nikom ništa, iako smo poslali cjelokupnu dokumentaciju policiji i DORH-u. Nisu nam ni potvrdili primitak, a kamoli nešto poduzeli - tvrdi poreznik.

Kaže da Porezna uprava ne podiže više kaznenih prijava jer DORH svake godine odbaci njih 70 %, a u zatvoru na koncu završi samo nekolicina utajivača.

- Obeshrabreni smo, a za to je najviše kriv DORH. Državno odvjetništvo odbacuje golemu većinu naših prijava, pa čak i oni ambiciozniji među nama polako gube volju da se obračunaju s kriminalom - prepričao je djelatnik Porezne uprave koji je želio ostati anoniman.

>>Herbert Stepic odlazi iz RBA International zbog utaje poreza?

OTVORILA DUŠU ZA VEČERNJI

Jelena Perčin: 'S prvim suprugom imam fenomenalan odnos, a Momo djecu 'na papiru' može viđati svaki drugi vikend'

– U trenutku kada su mediji dobili informaciju da smo se Momo i ja razveli, mi smo već godinu dana bili zapravo razvedeni. Tako da je sada već prošlo dvije godine otkad je svatko krenuo svojim putem. Svojoj djeci nikada nisam rekla: "Vaši mama i tata više se ne vole." To mi je grozno! Uvijek sam im objašnjavala da volim njihovog tatu, ali da više nismo zaljubljeni – između ostalog, kazala je glumica Jelena Perčin u velikom intervjuu za Večernji list.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.