Eurojackpot

Loto prije nas u EU. Sutra prvo izvlačenje – jackpot 75 milijuna kn!

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Loto prije nas u EU. Sutra prvo izvlačenje – jackpot 75 milijuna kn!
31.01.2013.
u 14:40
Hrvati se natječu sa stanovnicima još 
13 zemalja za najmanje deset milijuna eura
Pogledaj originalni članak

Ovaj tjedan prvi put i hrvatski građani sudjeluju u vrlo popularnoj igri Eurojackpot, loto-igri koju već godinu dana igraju ljubitelji lutrije iz 13 europskih zemalja. Igrača je mnogo, što ne čudi jer najmanji zajamčeni glavni dobitak iznosi čak 10 milijuna eura, odnosno 75 milijuna kuna!

Finac dobio 29,5 mil. eura

Prvo izvlačenje u kojemu sudjeluju i listići hrvatskih igrača održat će se sutra navečer u 21 sat u finskom Helsinkiju, a snimku izvlačenja prikazat će RTL televizija iste večeri u 23.05 sati. Kakav je interes ljubitelja loto-igara, pitali smo Hrvatsku lutriju, hrvatskog priređivača igre Eurojackpot.

– Hrvatski građani pokazali su veliki interes već i prije početka priređivanja igre na sreću Eurojackpot, nakon objave da se Hrvatska lutrija priključuje ovoj međunarodnoj igri. Do sada je uplaćeno više od 43.000 kombinacija na gotovo 35.000 listića, što je gotovo 650.000 kuna do sada. Uplate se primaju do 17 sati na dan izvlačenja koje je petkom – odgovorili su nam jučer poslijepodne iz Hrvatske lutrije.

Inače, hrvatski bi se igrači u svojoj prvoj “rundi” Eurojackpota natjecali i za mnogo veći iznos od zajamčenih 10 milijuna eura da u prošlom kolu, 25. siječnja, prave brojeve nije zaokružio jedan igrač iz Finske i osvojio čak 29,54 milijuna eura (221,5 milijuna kuna!). Svejedno, i tih 10 milijuna eura bio bi najveći loto-dobitak ikad isplaćen u Hrvatskoj.

Spomenuti prošlotjedni dobitak od 29,54 milijuna eura ujedno je i najveći otkako se od početka prošle godine igra Eurojackpot. Osim sretnog Finca, jackpot je dosad dobio još i jedan igrač iz Danske, dok su preostala tri sretnika ili sretnice svoje su dobitne listiće uplatili u Njemačkoj.

Na bankovne račune sretnih Europljana dosad se ukupno slilo više od 200 milijuna eura. To su dobre vijesti, ali ima i jedna loša. Naime, čak i da u petak dobitnu kombinaciju pogodi neki hrvatski igrač ili igračica, na račun će im sjesti “samo” osam milijuna eura, dok će preostala dva milijuna eura “pokupiti” ministar financija Slavko Linić.

Tako, na žalost, kaže Zakon o igrama na sreću prema kojemu se svi dobici od 30.000 do 500.000 kuna oporezuju po stopi od 15 posto, a dobici veći od pola milijuna kuna po stopi od 20 posto.

– Dobici u igri Eurojackpot oporezivat će se po istim stopama kao i ostale naše igre – odgovorili su nam iz Hrvatske lutrije.

Osim pasioniranih igrača lota, novom “Eurojackpotu” sigurno se veseli i Ministarstvo financija jer će se nakon izvlačenja u Helsinkiju u državni proračun sliti respektabilna suma novca bez obzira na to hoće li hrvatski igrači imati sreće. Naime, Hrvatska lutrija dužna je u proračun RH uplatiti mjesečnu naknadu od 10 posto od ukupne vrijednosti primljenih uplata za lutrijske igre. Isto pravilo, potvrdili su nam u Hrvatskoj lutriji, vrijedi i za uplate u lotu Eurojackpot bez obzira na to što su ostalih 13 priređivača te igre strane europske lutrije.

Kako očekivani jackpot za našu popularnu “super sedmicu” u ovom kolu iznosi čak 48,5 milijuna kuna, Hrvatsku lutriju pitali smo primjećuje li slabiji broj uplata od očekivanog s obzirom na to da ovog tjedna kreće i nova igra Eurojackpot.

Kladitelji uvijek vjerni

– Od subote 26. siječnja krenule su uplate za 1. kolo Eurojackpota te nije primijećena slabija uplata za Loto 7/39 ili ostale naše igre – tvrde u Hrvatskoj lutriji.

Očito su u pravu svi koji kažu da su kladitelji najvjernije “mušterije”.

>> Čak 19 sretnika u 2012. je osvojilo Jackpot. Evo koliko su osvojili

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

OB
-obrisani-
14:59 31.01.2013.

airbizz, odakle tebi da je HL u minusu 39 milijuna kuna? Zašto lažeš ovaj napaćeni narod?

CK
cuger koji sjedi
14:53 31.01.2013.

porez na bedake.

OB
-obrisani-
14:58 31.01.2013.

Kako šansa za dobitak može biti 48 % manja ako je odnos 1:30 prema 1:60 ? Ovaj novinar je žešći debos. Šansa je 96% manja a ne 48% manja.