Rezultati

Luka Vukovar 2018. godinu pretovarila 37,4 posto više tereta

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Luka Vukovar
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Luka Vukovar
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Luka Vukovar
15.05.2019.
u 15:39
Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako u Hrvatskoj nedostaje svijest da smo podunavska zemlja i za razliku od susjeda nismo iskoristili svoj položaj na Dunavu
Pogledaj originalni članak

Luka Vukovar tijekom 2018. godine zabilježila je 342.000 tona prekrcanih tereta što je za 37,4 posto više nego godinu dana ranije. Rečeno je ta na konferenciji za novinare na kojoj su istaknuti sve bolji rezultati poslovanja vukovarske luke koja je u 100-postotnom vlasništvu RH, a i koja je generator razvoja Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije. Direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak podsjetio je kako je vukovarska luka 365 dana plovna kao i da se nalazi na više važnih hrvatskih i europskih prometnih koridora. Govoreći o razlozima povećanja pretovara Kuprešak je rekao kako je to rezultat porasta gospodarskih aktivnosti u Vukovaru ina istoku Hrvatske ali i okolnim državama.

- S porastom pretovara nastavljamo i u tekućoj godini. Tako smo u prva četiri mjeseca ove godine pretovarili 128.446 tona tereta što je za 101 posto više nego u isto vrijeme prošle godine, rekao je Kuprešak dodajući kako značajan utjecaj na ostvareni rezultat imaju i nove vrste tereta poput bloka, šećera i teške sode.

Važno je napomenuti kako se i dobar dio gospodarstva BiH u velikom dijelu oslanja na Luku Vukovar koja trenutno zapošljava 70 radnika. S obzirom na povećanje pretovara razmišlja se i o povećanju broja zaposlenih koji su protekle godine imali prosječnu neto plaću od 4.956 kuna. Isplaćene su im božićnice, uskrsnice kao i regres. Svjesni važnosti zadržavanja radnika uveli su i interne mjere demografskog oporavka pa tako za prvo dijete tvrtka radnicima isplaćuje po 5.000 kuna, za drugo 7.500, a za treće 10.000 kuna.

Na konferenciji za novinare ravnatelj Luče uprave Vukovar Alen Jakumetović ukazao je i na činjenicu da je Vukovar nedvojbeno postao destinacija riječnih kružnih putovanja. Naime, u 2018. godini ostvaren je rekordan broj od 231 uplovljavanja riječnih kruzera, što je 12,68% više nego prethodne godine. Oni su u grad doveli rekordan broj putnika – 31.972, što je za 17,71% više u odnosu na 2017. godinu.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava kazao je kako u Hrvatskoj nedostaje svijest da smo podunavska zemlja i za razliku od susjeda nismo iskoristili svoj položaj na Dunavu.

- I ovi rezultati nam pomažu da smo u stanju iskomunicirati te prednosti hrvatskoj javnosti ali i svim ljudima koji odlučuju o smjerovima našeg strateškog razvoja da postoji Luka Vukovar kao najjača luka unutarnjih voda te da je to naša strateška prednost i generator razvoja, rekao je Penava.

VIDEO Spašavanje psa iz rijeke u Vukovaru:

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DJ
DjD
18:23 15.05.2019.

Ajmo Vukovar