Ploveće opasnosti

Luke na Jadranu ne smiju biti mrtvi vez za stare brodove

Foto: 'Photoshop'
Luke na Jadranu ne smiju biti mrtvi vez za stare brodove
16.04.2010.
u 16:06
Kampanja protiv podstandardnih brodova i luka zajednički je projekt sindikata pomoraca i lučkih radnika više zemalja i ITF-a.
Pogledaj originalni članak

Trebalo bi strogo zabraniti uplovljavanje podstandardnih brodova u luke na Jadranu i Sredozemlju, a takvi brodovi i danas pristaju u hrvatskim lukama, kažu u Sindikatu pomoraca Hrvatske, i to u nedopustivo velikom broju. Najčešće je riječ o starim brodovima koji plove pod zastavama pogodnosti s podstandardnim posadama. Kad se takvim podrtinama zbog tehničkih nedostataka i neisplate plaća pomorcima zabrani isplovljavanje iz naših luka, padaju na teret Hrvatske pa osim što su na vezu smetnja i opasnost za okoliš, još su i trošak.

Budućnost kampanje protiv podstandardnih brodova i luka u Hrvatskoj i na Jadranu, koju su pokrenuli Sindikat pomoraca Hrvatske i Međunarodni sindikat transportnih radnika – ITF, tema je i dvodnevnoga seminara u Opatiji na kojemu sudjeluju predstavnici ITF-a, sindikata pomoraca iz Hrvatske, Španjolske, Francuske, Italije, Slovenije, Crne Gore i Egipta te sindikata lučkih i transportnih radnika Hrvatske, Slovenije i Italije, koji smatraju da suradnjom i zajedničkim djelovanjem mogu doći do cilja – potpune zabrane uplovljavanja olupina u luke na Jadranu. A to je i u interesu brodara, kojima su podstandardni brodovi nelojalna konkurencija.

– Ovako udruženi imat ćemo veću snagu i biti utjecajniji u pregovorima s poslodavcima i mjerodavnim državnim institucijama – naglasio je Stephen Cotton, predstavnik ITF-a iz Londona, i dodao kako se tako štite i interesi pomoraca i transportnih radnika. U Sindikatu pomoraca Hrvatske su optimistični te ističu da su u našem resornom ministarstvu postali i te kako svjesni kakav su problem brodovi krame te da im ulazak u hrvatske luke treba onemogućiti, a vjeruju da će kampanjom uspjeti ostvariti zabranu uplovljavanja podstandardnih brodova u sve luke na Jadranu i Sredozemlju.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.