Temeljna je ljudska vrijednost da smo svi isti, zbog toga bismo trebali manje misliti na "ja", a više na druge – poručio je Luka Klimczak, splitski slastičar i sladoledar koji je u svojoj slastičarnici Luka Ice Cream & Cakes na Cankarevoj poljani u Splitu, nedaleko od zgrade HNK, organizirao humanitarnu akciju od koje sav prihod ide međunarodnom projektu City of Goodness za pomoć majkama i djeci pogođenima ratom u Ukrajini, odnosno – konkretno u ovom slučaju – za pomoć samohranim majkama Ukrajine.
Poljak s biznisom u Splitu
Luka Klimczak je iz Poljske, a u Split je došao prije devet godina i, poznavatelji tvrde, uveo pravu revoluciju u sladoledarstvo u gradu. U ponudi se oslonio na naše autohtone proizvode i okuse te je počeo raditi sladolede zanimljivih kombinacija, primjerice bijelu čokoladu s tartufima, čvarke s vanilijom, kao i onaj od lavande, koji je tijekom godina postao pravi hit. Tko god drži do trendova i voli dobre slastice, ne može biti u Splitu i ne kušati Lukin sladoled, a i kolači su mu jednako ukusni i kvalitetni.
Svoje je delicije odlučio ponuditi po promotivnim cijenama, a prikupljen novac donirati samohranim majkama u Ukrajini. Objasnio nam je zašto.
– Moramo biti svjesni da se Ukrajina bori ne samo za svoju zemlju i suvremenu državu nego i za Europu i obranu demokratskih vrijednosti – govori Luka Klimczak, koji je pozvao Splićane da pokažu svoje dobro srce i empatiju. I vrlo je zadovoljan odazivom.
– Splićani su izvrsno reagirali, u velikom su se broju odazvali. Cijeli dan radimo bez prestanka. To sam i očekivao. Ukrajinci su naša braća. Srce me boli zbog svega što se kod njih događa – kaže nam Poljak sa splitskom adresom. Iznimno emotivno doživljava rat u Ukrajini i patnje ukrajinskog naroda.
– Mi Poljaci imamo drugi doživljaj ovoga rata i agresije na Ukrajinu zato što je to vrlo blizu nas. Znamo, ako damo Rusiji da "čupa" Ukrajinu, nakon toga htjet će možda i Poljsku "čupati", a onda dalje sve ostale, kako tko dođe na red – govori Luka u čijoj se slastičarnici, i mimo ove akcije, već danima prikuplja pomoć za Ukrajinu. Prikupili su već oko 20.000 kuna, a i sami će donirati vlastiti novac, želeći što više pomoći narodu Ukrajine, ali i pružiti primjer ostalima.
Luka Klimczak predstavio nam je i predblagdansku ponudu slastica koju je njegov tim pripremio za humanitarnu akciju i ponudio po promotivnoj cijeni.
– Danas u ponudi imamo fritule, ukrajinski kolač bez jaja s narančom i orašastim plodovima te naše domaće kekse. Svi ovi proizvodi u ponudi su za po 10 kuna – otkriva nam slastičar Luka Klimczak.
Ne čudi što u ponudi ima i ukrajinske slastice, ne samo zato što su sredstva namijenjena Ukrajini. Kod njega u slastičarnici radile su Ukrajinke pa su im otkrile i neke od svojih nacionalnih recepata.
– Zapošljavali smo Ukrajinke koje su se na splitskom području sklonile od rata u svojoj zemlji i one su nas naučile neke svoje recepte, koje smo uključili u svoju ponudu – kaže Luka Klimczak.
U akciju je uključeno i Društvo Ukrajinaca u Splitu, čije su članice također došle podržati Luku Klimczaka i njegov tim.
A Splićani su, uvjerili smo se, rado podržali ovu slatku humanitarnu akciju. Pred Lukinom slastičarnicom bio je red, kao što je obično u ljetnim mjesecima kada se čeka sladoled.
– Jako je lijepo što se slastičarnica uključila u pomoć Ukrajini, osobito u ovo doba godine. Nekome će uljepšati Božić – komentirala nam je jedna Splićanka.
Lukine fritule
Prije no što se 2013. godine zaljubio i doselio u Split, Luka Klimczak zanat je pekao prvo u Poljskoj pa u Velikoj Britaniji. Živio je i u Londonu, neko vrijeme u restoranu poznatoga britanskoga kuhara Gordona Ramsaya.
A za ovu prigodu, otkrit ćemo vam recept za Lukine fritule.
Sastojci: 4 jaja, 360 g jogurta, 340 g svježeg sira, 24 g praška za pecivo, 2 žlice rakije, 25 g vanilin šećera, 160 g kandirane naranče, 100 g šećera, 580 g brašna (po mogućnosti 400 g brašna tip 550 i 180 g oštrog), malo soli.
Priprema: Pomiješajte jaja, šećer, vanilin šećer i rakiju. U drugu posudu prosijte brašno s praškom za pecivo i malo soli. Dodajte u smjesu s jajima i dobro umiješajte pa dodajte jogurt i svježi sir. Nastavite miješati dok se ne dobije jednolična smjesa. Na samom kraju umiješajte kandiranu naranču. Fritule oblikujte žlicom ili smjesu stavite u dresing-vrećicu. Pržite u dobro ugrijanom ulju u dubokoj posudi.
Prigodno možete napraviti i ukrajinske muffine. Sastojci za 4 komada: 180 ml soka od naranče, 200 g brašna, 1 žlica sode bikarbone, 0,5 žličice soli, 110 g šećera, 1 vanilija, 10 ml octa, 70 ml suncokretova ulja, narančina kora. Priprema: Izmiješajte mokre sastojke i dodajte brašno sa sodom bikarbonom. Pecite na 170 stupnjeva 30 minuta. U slast!