odbacuju energetske sankcije

Mađarska kontra EU, ruski plin spremni plaćati rubljima

Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
Putin i Orban
Foto: DADO RUVIC/REUTERS
FILE PHOTO: Illustration shows Natural Gas Pipes and Gazprom logo
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Viktor Orban
Foto: Bernadett Szabo/REUTERS/PIXSELL
Putin i Orban
06.04.2022.
u 17:13
Zemlja jako ovisi o ruskom plinu i nafti i potpisala je lani ugovor o dugoročnoj isporuci
Pogledaj originalni članak

Mađarska će isporuke plina plaćati u rubljima, rekao je u srijedu premijer Viktor Orban, što je suprotno odluci Europske unije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da riskira ostati bez plina ne bude li poštovala odluku o plaćanju u rubljima kojom je Moskva odgovorila na europske sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Mađarska je spremna plaćati isporuke plina u rubljima ako Rusija tako želi, odgovorio je premijer Orban agenciji Reuters na konferenciji za novinare. Europska komisija ističe da su ugovori o ruskom plinu sastavljeni za plaćanje u eurima ili dolarima i da to treba i poštovati.

Mađarski šef diplomacije rekao je ranije da Europska unija "ne sudjeluje" u sporazumu koji Budimpešta sklapa s Moskvom jer je to bilateralni sporazum između mađarske tvrtke MV i ruskoga Gazproma.

Mađarska je jedna od nekoliko država članica Unije koje odbacuju energetske sankcije Bruxellesa protiv Moskve. Zemlja jako ovisi o ruskom plinu i nafti i potpisala je lani ugovor o dugoročnoj isporuci kojim se Gazprom obvezuje isporučivati 4,5 milijarda kubičnih metara na godinu.

VIDEO Velika Britanija zamrzava 350 milijarda dolara iz Putinove 'ratne blagajne'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PE
Pendrek57
18:38 06.04.2022.

Pa to se je vec godinama vidjelo da je Orban Putinov igrac. Fuj.

Avatar Foton
Foton
20:21 06.04.2022.

Placati ce u rubljama, jer ce mu Europa i Amerika odrezati dolara i eure, sto prije to bolje. Mozda mu se Rusi vrati u Budimpestu, sjecaju se svaki ulice i mosta gdje su njihovi tenkovi gazili Madzarske gimnazijalce

Avatar mason
mason
19:31 06.04.2022.

Zasto bogate EU clanice trpe da ih Madarska vuce za nos. Madari su prije EU bili usljivi i gnjidavi u njemackim sinjelima iz drugog svijetskog rata, sirotinja se naila njemackog kruha. Takve treba istjerati iz EU .