Uzdrmani odnosi

Makedonija ljuta zbog table na autocesti, Srbija je odbija ukloniti

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Makedonija ljuta zbog table na autocesti, Srbija je odbija ukloniti
11.12.2015.
u 16:03
Nakon što je na autocesti u izgradnji kod Vladičina Hana, na jugu Srbije, postavljena oznaka “autocesta E-75–Koridor 10–Beograd– granica s BJRM”, makedonsko ministarstvo vanjskih pozvalo je srbijansku veleposlanicu u Skoplju Dušanku Divjak Tomić i prenijelo zahtjev da se ta ploča ukloni.
Pogledaj originalni članak

Odnosi Beograda i Skoplja ponovno su uzdrmani nakon što je Srbija uz autocestu na Koridoru 10 postavila tablu s natpisom na kojem je Makedoniju nazvala BJRM (Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija), zbog čega je makedonsko ministarstvo uputilo prosvjed veleposlanici Srbije u Skoplju, no Beograd nije reagirao.

Makedonija je tražila od Srbije uklanjanje table postavljene na dionici autoceste na Koridoru 10 na kojima je ispisana skraćenica BJRM (Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija), umjesto ustavnog imena Republika Makedonija, ali je Beograd to odbio učiniti, izvijestio je u petak beogradski tisak.

Nakon što je na autocesti u izgradnji kod Vladičina Hana, na jugu Srbije, postavljena oznaka “autocesta E-75–Koridor 10–Beograd– granica s BJRM”, makedonsko ministarstvo vanjskih pozvalo je srbijansku veleposlanicu u Skoplju Dušanku Divjak Tomić i prenijelo zahtjev da se ta ploča ukloni. Makedonsko ministarstvo vanjskih poslova na sastanku je, kako se navodi, zatražilo da srpske vlasti da tablu s natpisom BJRM zamjene novom, na kojoj će stajati ustavno ime Republika Makedonija.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poručio je u izjavi beogradskim Večernjim novostima kako ne vidi razlog za primjedbe Skoplja.  – Njima sad smeta ta tabla, a nama ne treba smetati to što su u UNESCO-u glasovali za prijem Kosova – upitao je Dačić, rekavši da je tako reagirala i veleposlanica na usmeni prosvjed makedonskih vlasti, te da je “krajnje vrijeme da Srbija prestane raditi protiv vlastitih interesa”.

I službeno Skoplje, premda je stolica u Ujedinjenim narodima dobivena pod nazivom BJRM, uputilo je na činjenicu da Srbija priznaje Makedoniju pod njezinim ustavnim imenom – Republika Makedonija.

– Točno je da Srbija priznaje Makedoniju pod tim imenom, za razliku od europskih država, ali to je učinjeno još pod Miloševićem, 90-ih godina. A Makedonija je u međuvremenu priznala neovisnost Kosova, a sad im smeta nekakav natpis. Neshvatljivo je da nam je veći prijatelj jedna Indonezija, nego neke susjedne države – izjavio je Dačić.

Beograd je početkom studenog suočen s neugodnom činjenicom da je Makedonija, uz Crnu Goru, bila među 92 zemlje koje su na Općoj skupštini UNESCO-a glasovale za prijem Kosova u tu organizaciju.

Dačić je tada poručio kako je Beograd “razočaran, ali ne i iznenađen” odlukom susjeda te naglasio da je takav potez “duboko protivan" srbijanskim nacionalnim interesima.

U kratkoj povijesti diplomatskih odnosa Beograd je 2008. godine proglasio makedonskog veleposlanika personom non grata nakon priznavanje kosovske neovisnosti, a iste godine Skoplju je upućen prosvjed zbog formiranja zajedničkog povjerenstva s Prištinom za demarkaciju granica Makedonije i Kosova.

Skoplje je pak 2006. godine uputilo prosvjednu notu vladi u Beogradu zbog financiranja državnim novcem Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, jer Srpska pravoslavna crkva ne priznaje autokefalnost Makedonskoj pravoslavnoj crkvi. 

>> Makedonija postavlja ogradu i kod drugog graničnog prijelaza

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 91

HA
hannah
17:18 11.12.2015.

nevjerovatna mrznja medju kriscanima. Ne pitajte poslje zasto nas je islam pobjedio

KS
karlos_srb
19:27 11.12.2015.

Kakvi ste vi hrvati zadojeni mrznjom prema srbima da nema nas mrzeli bi sami sebe

Avatar zong
zong
17:30 11.12.2015.

Makedonija je priznata, na zahtjev grčke, pod imenom "Former Yugoslav Republic of Macedonia"... Srbija je jedna od rijetkih a u Europi ja mislim i jedina koja to nije primjenjivala, već samo "Republika Makedonija". Kada je bila pobuna Albanaca u Makedoniji Srbi su im prvi pomogli... Kao zahvalu Srbiji Makedonci su priznali Kosovo i glasali za primanje Kosova u UNESCO... I sada se ti isti Makedonci nešto bune?! Veliki karakter ti Makedonci, mnogo veliki...!