Ide li masni papir za pečenje u plavi spremnik ili možda žuti, što treba učiniti s pelenama, a što s ostacima ručka? Odgovoriti na pitanje što ide u koji spremnik na prvu se možda čini jednostavno, no i dalje postoji velik broj ljudi koji još uvijek nisu u to sto posto sigurni.
A pravila su razna i na prvu ne baš lagana, pa se s njima treba upoznati kako bi cijeli postupak prošao na što bezbolniji način. Pa počnimo s biootpadom, koji uzrokuje najviše nejasnoća kod ljudi koji žele započeti s odvajanjem otpada. A zanimljivo je znati i da on, u stvari, čini čak trećinu našeg otpada, a nastaje kao kuhinjski otpad nakon spremanja hrane ili kao i vrtni ili zeleni otpad.
Dakle, riječ je o svemu onome što ostane kad nakon pripreme obroka, poput ljuske jaja ili kora jabuka, a tu spada i korov koji čupamo u vrtu ili piljevina koja ostaje nakon rezanja drva za ogrjev.
A odvajati biootpad izuzetno je korisno za okoliš, jer se tako stvara korisni kompost za zelene površine, smanjuje se ukupna količina otpada na odlagalištu, a manje je i emisija stakleničkih plinova, što sveukupno pridonosi zaštiti našeg okoliša.
U prilog pišemo i kako malim koracima smanjiti stvaranje otpada, koje su novosti u sustavu odvoza,osnovnu abecedu recikliranja i mnoge druge korisne teme.
Posebni prilog Mala škola reciklaže potražite u srijedu 1. lipnja na dar uz Večernji.