nije poticao na mržnju

Sudac: Mamićevo ponašanje nije prihvatljivo, ali nije on dalaj lama da ga se slijepo slijedi

Foto: Željko LUKUNIĆ, PIXSELL
Zdravko Mamić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Željko Jovanović
03.12.2013.
u 12:37
Mamićevo mišljenje o ministru Jovanoviću izneseno u radijskoj emisiji brutalna je uvreda i neprihvatljivo izražavanje mišljenja, ali nije zločin iz mržnje i pozivanje na mržnju prema srpskoj nacionalnoj manjini, obrazložio je sudac
Pogledaj originalni članak

Zdravko Mamić nepravomoćno je oslobođen optužbe na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu da je 15. ožujka u radijskoj emisiji na Soundsetu poticao na nasilje i mržnju prema ministru Željku Jovanoviću i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

U oslobađajućoj presudi sudac Rafael Krešić obrazložio je da je riječ o brutalnoj uvredi, neprihvatljivom izražavanju mišljenja Zdravka Mamića, koje ima razloga pogoditi Jovanovića, ali prije svega njegovu čast i ugled.

– Mamićevo ponašanje nije prihvatljivo, ali ga se ne može sankcionirati kao zločin iz mržnje. Ako je ovo pozivanje na mržnju, što je onda "ubij Srbina"? Kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju sastoji se u pozivanju nekoga da javno potiče na nasilje i mržnju prema skupini ljudi zbog nacionalne pripadnosti, u konkretnom slučaju to bi značilo da Mamić kao počinitelj slušatelje radijske emisije poziva na mržnju prema pripadniku ili skupini zbog njihove nacionalne pripadnosti. Za to kazneno djelo nije dovoljno da počinitelj samo priopći svoje stavove o skupini, nego da potiče nekoga da misli kao on, da mrzi jednu manjinsku skupinu – objasnio je Krešić.

Tko će se s ovakvom Mamićevom izjavom naći pozvan izražavati mržnju i nasilje prema Jovanoviću, zato što je on to rekao? Mamić nije osoba takvog utjecaja, nije dalaj lama da bi ga se slijepo slijedilo – smatra sudac.

Naveo je i da je u ovom slučaju bilo riječi, prije svega, o izražavanju osobnog animoziteta Zdravka Mamića prema ministru Jovanoviću te da je Mamiću motiv bio zaštita nekih drugih interesa, na neprihvatljiv način, a to su njegovi poslovni interesi.

- Za mene je to jedina normalna odluka. Odmah sam rekao da stojim iza svake Zdravkove riječi koje možda nisu bili primjerene, ali znam što je osjećao i mislio u tom trenutku i koliko je puta bio izazvan, a da nije reagirao. Potpuno očekivana odluka suda - rekao je trener Dinama Zoran Mamić o oslobađajućoj presudi za svog brata Zdravka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 69

RT
Rollo.Tomasi
11:32 03.12.2013.

Hahahahaha, nije da mi je Mamić nešto drag, ali ovo me stvarno razveselilo!

Avatar DaneG
DaneG
11:23 03.12.2013.

Očekujemo sada salvu uvreda na račun suca jer nije presudio kako naša vladajuća i medijska "elita" misli da bi morao. Eh, gdje su ona lijepa vremena kad su suci morali presuđivati onako kako su im vladajući i mediji naređivali da trebaju... c c c...

ET
Etap28
11:32 03.12.2013.

Nekulturnom Mamicu je jedino ravnopravan isti takav Jovanovic, koji ga i nadmasuje izljevima mrznje prema neistomisljenicima