NEPAL

Maoisti raznijeli Coca-Colu

30.11.2001.
u 00:00
Pogledaj originalni članak

KATHMANDU - U roku pet minuta dvije su bombe jučer ujutro razorile punionicu Coca-Cole u predgrađu Kathmandua. Bio je to prvi napad maoističke gerile na nepalsku prijestolnicu nakon obnove komunističke pobune u kojoj su u tjedan dana ubijene stotine ljudi.

Prva je bomba eksplodirala u pet ujutro u tvorničkom dvorištu, a druga, postavljena u pogonu, raznijela je stroj za pranje boca, teško oštetivši krov zgrade. Nitko nije stradao od bomba, a policija je odmah blokirala predgrađe Balaju i uhitila šestero ljudi na obližnjem autobusnom kolodvoru.

Napad na Colu smatra se odmazdom maoista za udare nepalske vojske na uporišta pobunjenih gerilaca nakon što je početkom tjedna uvedeno izvanredno stanje zbog serije napada na zabačene policijske i granične postaje. Gerilci su prošlog petka prekinuli četveromjesečno primirje ubivši više od 200 ljudi. Vojska tvrdi da je od utorka ubila 60 pobunjenika. Vlada himalajske kraljevine zatražila je od Indije vojnu pomoć te od SAD-a kako bi skršila pobunu.

Maoisti, koji nadziru velika područja na jugu Nepala, pokušavaju srušiti monarhiju i uvesti republiku od 1996. godine, a nakon lipanjskog pokolja u kraljevskoj palači pristali su na primirje i pregovore s vladom kralja Gyanendre. Dogovor je izostao zbog bezuvjetnog zahtjeva maoista za parlamentarne izbore i promjenu ustava. (bke)

Pogledajte na vecernji.hr