dorh istražuje

General Krešić i T. Bogović pod sumnjom zbog lažnih invalidnina

Foto: Marko Lukunić/Arhiva VL
General Krešić i T. Bogović pod sumnjom zbog lažnih invalidnina
14.12.2013.
u 11:19
Krešić je navodno kupio stan po povlaštenim uvjetima i dobivao invalidski dodatak.
Pogledaj originalni članak

Umirovljeni general Marinko Krešić i djelatnik Ministarstva branitelja Tomo Bogović pod sumnjom su Državnog odvjetništva zbog lažnih invalidnina. Kako doznaje Večernji list, protiv obojice su pokrenuti kazneni postupci, a prema neslužbenim informacijama radi se o invalidninama koje su njih dvojica bez osnove priskrbila za sebe osobno. Kako nam je prenijela osoba koja je bliska istrazi, kod generala Krešića radi se o invalidnini i svim privilegijima koji iz nje proizlaze, od kupnje stana po povlaštenim uvjetima, invalidskog dodatka pa do beneficija pri plaćanju poreza.

U slučaju Tome Bogovića navodno je riječ o tome da je Krešić njemu pomogao u stjecanju lažnog invaliditeta, i to tako što mu je potpisao okolnosti stradavanja u Oluji 1995. godine, u vrijeme kada je Bogović sjedio u Zagrebu u sigurnosti ureda u Ministarstvu obrane.

Pomoćnik Kosor i Iviću

Bogović je bio pročelnik vojnog kabineta te pomoćnik ministara branitelja, i to isprva Jadranke Kosor, a potom Tomislava Ivića. Kada su se spajale uprave, bio je smijenjen i postavljen u Sektor pravnih poslova, a danas obnaša funkciju voditelja Službe za zaštitu žrtava i sudionika rata.

Jučer smo pokušali stupiti u kontakt s generalom Krešićem, no nije se javljao na mobitel.

Njemu bliske osobe potvrdile su nam da su se čule s njim u poslijepodnevnim satima, da se nalazi u svom domu te da nema nikakvih informacija o mogućem uhićenju ili privođenju na obavijesni razgovor.

Ministar branitelja Predrag Matić, s kojim smo jučer kontaktirali, nije imao komentara jer se, kako je kazao, nalazi na službenom putu u Voćinu pa do njega u tom trenutku još nisu stigle informacije o ovom slučaju.

U Ministarstvu branitelja neslužbeno doznajemo da je njihov zaposlenik Tomo Bogović na bolovanju već dulje, od prvih dana ljeta.

Kako kaže naš izvor, u vrijeme dolaska Bojana Glavaševića na mjesto pomoćnika ministra Bogović je na vlastiti zahtjev “spušten” na niže rangiranu funkciju.

– Najavio je da će uskoro u mirovinu te otvorio bolovanje i otad ne znamo ništa o njemu – kažu u Ministarstvu.

Umirovljeni general Marinko Krešić u javnosti je posljednji put istupio prije samo nekoliko dana, 10. prosinca, kada je na Markovu trgu sudjelovao u Hvidrinu prosvjedu protiv desetpostotnog smanjenja braniteljskih mirovina.

– Vlasti su vječito problem branitelji koji su časno branili svoju domovinu. Vlast ne vlada Hrvatskom dobro, ne da dostojanstvo hrvatskom čovjeku i branitelju. Spriječimo sramotu koja je pred nama. Prestanite ponižavati branitelje i neka prestanu biti na tapeti onih koji nisu voljeli hrvatsku državu – kazao je general Krešić i zaradio gromoglasan pljesak.

Inače, njegovo se ime posljednjih mjeseci često spominje u kontekstu mirovina HVO-a. S Ljubom Ćesićem Rojsom umirovljeni general Krešić od stradalih pripadnika HVO-a, njih 10.009, “formirao” je fantomsku Specijalnu postrojbu MORH-a 1998. godine. Kako nisu mogli stradati u BiH, gdje su doista i stradali kao pripadnici HVO-a ili pak Specijalne policije Herceg-Bosne, Rojs im je svakom posebno pisao potvrde o načinu stradavanja.

Vodio generalski zbor

Umirovljeni general Marinko Krešić osam je godina predvodio Hrvatski generalski zbor i upravo pod njegovim predsjedanjem u ožujku ove godine iz zagrebačkog hotela “I” upućen je apel vlastima u kojem je javnost prepoznala i elemente prijetnje državnim udarom.

– Malo po malo, udar po udar, ipak padne stijena. Tako i mi mislimo djelovati. Ako se u bilo kojoj državi svijeta okupi 50-ak generala, onda je poruka da u toj državi nešto nije u redu – glasila je poruka odaslana sa skupa generala, na kojem je Krešić najavio izbornu skupštinu HGZ-a u Vukovaru. Pritom je naglasio da će se Generalski zbor ustrojiti hijerarhijski, po principu oružanih snaga, što je u dijelu javnosti dočekano sa snažnom konsternacijom. Ondje ga je, međutim, na čelnom mjestu HGZ-a naslijedio puno umjereniji Pavao Miljavac koji je u prvim izjavama kazao da bi ulazak politike u Zbor bilo poguban za tu udrugu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 89

YO
yocko
14:14 14.12.2013.

Kad če se rešiti slučaj za ove u Križevcima, kojima je Krešič podpisivao da su branitelji a sve je išlo preko Belje Zvonka,o tome se je več naveliko pisalo ali se je zašutjelo, zašto?

Avatar komentatorx
komentatorx
12:48 14.12.2013.

Krešić i Bogović kao i Ćuk i slični im spadaju u grupu generala koji bojišta nisu vidjeli ali su bili uz vatru pa su se i ogrijali. Sva trojica su lažni invalidi i time direktno uzeli iz moga džepa. Mile Ćuk bi također trebao biti ispitan od kuda mu invalidnost.

MC
mcmarko
11:44 14.12.2013.

nečastan otpust. vrati beneficije i mirovine i dodatke i sve što se može. oduzeti sve što ima. ovog bolesnog isto tako pa neka pokažu kako se voli domovina pripremom zemljišta na Jadranu za sadnju maslina, smokvi, rogača, mandarina, pošumljavanje...