ZVIJER SE PROBUDILA

Mandžukić u tri godine promijenio tri kluba, tri jezika i tri stila igre

Foto: Reuters/PIXSELL
Mario Mandžukić
Foto: Reuters/PIXSELL
Mario Mandžukić
Foto: Reuters/PIXSELL
Mario Mandžukić
Foto: Reuters/PIXSELL
Mario Mandžukić
Foto: Reuters/PIXSELL
Mario Mandžukić
15.01.2016.
u 12:30
Napadali su da je od 8. kolovoza do 25. listopada hrvatski reprezentativac zabio samo jedan gol, čudeći se tko je doveo tog tipa u Torino. No, onda je Mandžo proradio, piše tjednik Max.
Pogledaj originalni članak

Nakon turbulentnog početka, Mario Mandžukić (29) je sezonu u Juventusu završio u velikom stilu i na razini ugleda koji je u Europi odavno stekao, piše tjednik Max!.

Nakon početnih kritika, hrvatski je napadač osvojio i navijače, koji su ga u studenom proglasili najkorisnijim igračem torinskog kluba. Polusezonu je završio s devet postignutih golova i jednom asistencijom u 18 utakmica, a na terenu je proveo 1.128 minuta ili u prosjeku 66 minuta po utakmici. Takav golgeterski učinak nisu imali ni David Trézéguet i Zlatan Ibrahimović, koji su postigli po jedan pogodak manje.

Prošao prilagodbu

Šest golova Mario je postigao u Serie A, dva u Ligi prvaka i jedan u talijanskom Superkupu, a zanimljivo je da je svaki put kada bi se on upisao u strijelce, Juventus pobijedio. Zajedno s njim proradio je i klub; Juve se primaknuo vrhu ljestvice i opet je među kandidatima za naslov.

– Hvala navijačima, njihovo priznanje mi je potvrdilo da sam počeo igrati onako kako se to od mene očekuje. Ali, za Juventusov proboj u vrh zaslužna je cijela momčad, trener i klub koji je vjerovao u nas – rekao je Mandžukić.

Međutim, nije odmah sve bilo tako sjajno. U početku je i Marija i Juventus tresla teška kriza. Najtrofejniji talijanski klub tavorio je pri dnu prvenstvene ljestvice, Marija nije išlo, a poklopile su ga i ozljede i infekcija. Talijanski mediji sve više su ga prozivali, pisalo se da je riječ o promašenoj investiciji. Napadali su da je od 8. kolovoza do 25. listopada hrvatski reprezentativac zabio samo jedan gol, čudeći se tko je doveo tog tipa u Torino. Kriza rezultata poslije četverogodišnje dominacije izazvala je puno tenzija i rasprava. Ipak, na kraju je sve došlo na svoje. Cijeli klub digao se na noge i opća mobilizacija donijela je rezultat, a prekretnica je bila pobjeda (3:1) na gostovanju kod Empolija, kojoj je jednim pogotkom pridonio i Mandžo.

– Znao sam da će Mario kad-tad proraditi. Nije bila riječ o krizi, nego o spletu okolnosti jer za prilagodbu na novu sredinu uvijek je potrebno barem nekoliko mjeseci. U tri godine promijenio je tri kluba, tri jezika, tri stila igre... Ipak, na kraju je svima pokazao da je velemajstor – kaže Mandžukićev omiljeni trener Damir Ruhek.

Sanja osvetu Bayernu

Marija sada očekuju dvoboji osmine finala Lige prvaka s Bayernom. Čim su se kuglice posložile na način da su već u ovoj fazi natjecanja jednog nasuprot drugom sučelile dva velikana, oči cijele naše nogometne javnosti odmah su bile usmjerene prema Mandži. Svima je još u svježem sjećanju način na koji je Mario poslije odličnih igara u dresu Bavaraca prije godinu i pol dana napustio klub uslijed dolaska Lewandowskog i razlaza s Guardiolom. Iako on sam kaže da nema razloga posebno se paliti na bivši klub, ipak će to biti odlična prilika za osvetu.

Marijev bivši trener Miroslav Buljan ističe kako bi volio da upravo Mario bude igrač odluke i da Juventus zahvaljujući njemu ode dalje, ali s druge strane objektivno procjenjuje kako su izgledi Talijana u tom susretu minimalni.

– Naravno da će Mandžukić imati dodatni motiv jer je nekada igrao u Bayernu, ali Bayern je toliko kvalitetna i toliko dobro izbalansirana momčad da ga ja već vidim u finalu s Barcelonom. Mandžo je u Münchenu igrao uz najbolje svjetske igrače, Juve ipak nije među četiri najbolje momčadi na svijetu. Volio bih da sam u krivu i da Mario bude taj koji će odlučiti da Juventus ode dalje, ali šanse su po mom mišljenju 80:20 na strani Nijemaca – istaknuo je Buljan.

>> Mandžo je kralj transfera! Za njega je plaćeno više od 62 milijuna eura

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.